Ники Кънчев вдъхва кураж на Нургюл, Валерия Велева негодува срещу държавата

Двамата са уверени в силите и възможностите на нашата шахматистка

Спорт
12:16 - 21 Август 2023
10364
Ники Кънчев вдъхва кураж на Нургюл, Валерия Велева негодува срещу държавата

"Успех днес, моето момиче!
Винаги съм вярвал в силите и таланта ти, въпреки че бързо бързо ме би на шах! Нургюл Салимова - поредното доказателство, че България ражда таланти и имаме качествени хора!", сподели Ники Кънчев.

Телевизионният водещ вдъхна кураж на нашето момиче преди днешната решаваща битка за шахматната корона срещу Александра Горячкина. Първите две партии завършиха реми.

Ето какво написа още Кънчев в профила си във Фейсбук:

"Независимо дали си роден на жълтите павета или в село Крепча, на 20 километра от Попово на брега на реката Баш Пунар!
И най-важното: със стигането си до финала сега за световната купа Нургюл се класира и за турнира на претендентките за световната титла.

Надпреварата представлява турнир между осем състезателки, които трябва да определят претендентката за мача за най-ценната титла срещу китайката Джу Уенджин през 2025 година.

Битката за мястото на претендентката ще се проведе през април догодина.

Поздрави и на треньора на Нургюл Живко Жеков, който правеше и прави и невъзможното да й осигури финансиране и подходящи условия за развитието на таланта й!

Радвайте се, Българи!".

Журналистът Валерия Велева също взе отношение, използвайки социалната мрежа, за да изрази недоволството си от държавата, изоставила Нургюл.

"ТОТАЛНОТО БЕЗХАБЕРИЕ НА ДЪРЖАВАТА!

Детето-чудо на българския шах е оставено само в Баку, и въпреки това пише историята на българския шах.

Нургюл Салимова е сама на турнира в Баку, Азербайджан, а треньорът ѝ Живко Жеков обясни пред БТВ защо:

„Причината е, че тези турнири са скъпи. На вечер стаята ѝ струва по 120 долара. Липсата на средства. Беше ѝ помогнато от един наш добър приятел спонсор, за да отиде и да започне да играе в първия кръг, който е около пет дни.

Оттам нататък сама си плаща с наградата, която ще вземе. Това е причината да няма никой с нея там. Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание“, е тъжната равносметка на Живко Жеков.

Нургюл е лицето на България на световния турнир. Тя е нашето момиче, което ние сме изпратили там.

Жеков обясни, че българската шахматна федерация тази година не получава финансиране от Министерството на спорта. "С лични средства успя да отдели 1000 лева“.

В последните дни президент и премиер се карат за власт, убийствата и кримихрониката заливат медиите - в тази отровна среда едно невероятно дете фокусира всеобщата положителна емоция с таланта, красотата и скромността си, но за съжаление - изоставено от държавата си!

А тя - тя е едно вдъхновение, което ни накара да се почувстваме живи и връща надеждите ни, че не сме изгубени още".