Никола Цолов с първа победа и за Гран при във Формула 3

Българинът спечели основното състезание на "Хунгароринг" след два успеха в спринтове

Топ
11:14 - 21 Юли 2024
2273
Никола Цолов с първа победа и за Гран при във Формула 3

Страхотното представяне на Никола Цолов в уикенда на Формула 3 в Унгария завърши с триумф - първа победа в Гран при на българския пилот!

Това беше трети успех за състезателя на "ART Grand Prix" от началото на сезона, но първи в дълга надпревара, а не в спринтова.

Втори финишира неговият съотборник Лорънс Ван Хюпен. Последното място на подиума беше заето от Ноел Леон ("Van Amersfoort Racing").

17-годишният българин стартира от второто място на стартовата решетка и още в първите метри успя да изпревари своя съотборник Ван Хюпен, който направи малко по-слабо потегляне.

Нидерландецът пробра да затвори траекторията пред Цолов в дългия спринт до първия завой, но това не беше възможно заради по-добрия старт на българина.

В първата половина на дистанцията от 23 обиколки Цолов и Ван Хюпен опитаха да се откъснат от движещия се на третото място Ноел Леон, а след като това бе факт, нидерландецът започна да притиска по-сериозно лидера Цолов.

Българинът обаче удържа първата позиция, печелейки първата си неделна победа във Формула 3.

За това спомогна и фактът, че надпреварата финишира зад кола за сигурност, която се появи две обиколки преди края след инцидент.

До момента Цолов имаше два успеха в спринтовете в Монако и Австрия, но сега той прибави към своята сметка и много по-ценен триумф - в основна Гран при надпревара.

Повече победи от Цолов от началото на сезона има единствено Арвид Линдблад от "Prema Racing", който е с четири, по две в спринтовете и в основните стартове.

Победата днес прати българина на осмо място в генералното класиране, два кръга преди края на сезона.

Цолов има 75 точки, изоставайки с 44 от лидера Габриеле Мини ("Prema Racing").