Никола Стоянов към рибарите: Спокойно, фотоволтаиците няма да ви пречат

Служебният министър на енергетиката уточни, че няма окончателно решение за изграждането на такъв парк

Новини
13:30 - 14 Януари 2023
5613
Никола Стоянов към рибарите: Спокойно, фотоволтаиците няма да ви пречат

Ако на язовир „Огоста“ се построи фотоволтаичен парк, то той няма да заеме цялото пространство върху съоръжението и няма за пречи нито на стопанските и туристическите дейности, нито на риболовците в района. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред БНТ по повод протестите срещу проекта за плаващ соларен парк върху язовира.

Той уточни също, че няма окончателно решение за изграждането на такъв парк. В момента има заявено инвестиционно намерение, което мотивира държавните институции да започнат проверки – дали е възможно да има фотоволтаичен парк, ако има – на каква част от язовира да е, уточни министърът. Има работна група от Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и Министерството на енергетиката. Оглеждат се възможностите, условието към инвеститора ще бъде да извърши пълен ремонт на язовира, обясни Стоянов.

По думите на министъра в момента язовирът се държи на много ниски нива, тъй като има проблеми със стената. Ние имаме нужда според експерти между 20 и 30 милиона лева да се инвестират в ремонт на стената. Търси се инвестиция около 30 милиона лева. Условието към инвеститора ще бъде пълен ремонт изцяло на язовира, това ще му позволи да качи нивата си, каза Никола Стоянов. Той подчерта, че язовир „Огоста“ е от обектите с национално значение и категорично ще продължи да бъде язовир. Според него точно един бъдещ ремонт ще му позволи да функционира като такъв, защото в момента се държи на ниски нива и се ползва повече като изравнителен язовир. Ще бъдат взети предвид всички дейности, които се развиват и сега там – има водноелектирчески централи, има садки за риба, по никакъв начин няма да бъде засегнат интересът на риболовците, увери министърът. 

Фотоволтаиците ще бъдат разположени поне на един км от язовирната стена, ще има и сериозно отстояние от брега. Туризмът и всички стопански дейности около язовира няма да бъдат засегнати. Няма да пречи на рибарите, хората дори няма да го забелязват, уточни Никола Стоянов. По думите му заявеният от инвеститора интерес е за производството на хиляда мегавата, което означава, че соларните панели биха заели 10 квадратни километра от общата площ на язовира, която е 22 квадратни километра. Планираната инвестицията е за около един милиард евро, а компанията е заявила, че ако построят фотоволтаичен парк, в района може да отвори и фабрика за профили, което е основната й дейност.

В края на миналата година министър Никола Стоянов обяви в Монтана, че германската компания "Профайн Енерджи ГмбХ" възнамерява да ремонтира язовир "Огоста" и да изгради върху него плаващ фотоволтаичен парк. Министърът и собственикът на компанията са подписали предварителен протокол за инвестиционните намерения на компанията, която смята да инвестира около един милиард евро в този и други проекти в България, допълни тогава Стоянов. Министърът уточни, че инвеститорът ще получи на концесия площта на язовира и тя ще е с определен срок. Освен това съоръженията за фотоволтаичния парк ще се направят в България, а няма да се внасят от Германия, посочи още Никола Стоянов.