Никола Стоянов: Не са нужни компенсации за газ в България, под тавана сме

Според служебния министър на икономиката държавата ни се справила добре с кризата

Новини
11:54 - 15 Октомври 2022
2866
Никола Стоянов: Не са нужни компенсации за газ в България, под тавана сме

„В цяла Европа има компенсации, енергийната криза е за всички и всички я решават горе долу по един и същи начин. Изземват се свръхпечалби на енергийните дружества и с тях се финансират тези компенсации, така че да може да се дадат устойчиви цени на бизнеса“, обясни в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. 

България в това отношение в последните два месеца и половина се справи много добре, ни сме стабилни, добави той. Според него компенсации за газ няма да са необходими, защото цените ще са доста под тавана, който бизнесът е поставил. Търговете, които са пуснати, са до края на 2023 г., очакваме много конкурентни цени, така че може да се каже, че тази криза е зад гърба ни, коментира служебният министър на икономиката. 

„Ситуацията е доста динамична и ако преди два месеца ме бяхте питали дали очаквам позитивен сценарий, щях да кажа „не“. Сега имаме дългосрочен договор с Азербайджан, към него можем да добавим и такива за LNG и тръбен газ“, отбеляза Никола Стоянов. 

През седмицата, след заседание на Кризисния щаб по енергетика, служебното правителство съобщи, че е разработен механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране за справяне с високите цени на енергията. Според Никола Стоянов всички предложения са обърнати към една цел – бизнесът ни да бъде конкурентоспособен.