Николай Денков: ЦИК не се справи добре с изборите

Трябва да се търси смяна на състава, те са от времена, в които съвсем друга беше политическата конфигурация

Новини
10:00 - 08 Ноември 2023
2033
Николай Денков: ЦИК не се справи добре с изборите

"Фактът е, че ЦИК не се справи добре този път с провеждането на изборите, нарушиха Изборния кодекс, не изчакаха до края срока, който беше необходим за валидиране на машините, така че има проблем.

Те са колективен орган – не подлежат на административна или наказателна отговорност директно", заяви днес премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук по повод навършените на 6 ноември пет месеца от старта на кабинета.

"Но за това несправяне, според мен трябва да се търси смяна на състава на ЦИК. Още повече, че този състав е от времена, в които съвсем друга беше политическата конфигурация, той не отразява реалността в момента", посочи премиерът.

В отговор на въпрос за разговор на Денков с министъра на електронното управление Александър Йоловски и за обвиненията на министъра срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване премиерът заяви:

"Говорих вчера с министър Йоловски, той отказва в момента да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване… Познавам достатъчно тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни".

Поискал съм да се направи обстойна проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме, посочи Денков. 

Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, каза още той.