Николай Денков плаши с оставка, ако ГЕРБ не изпълняват договореното

"Не давам срокове, това, което искам да знам, е, че се движим в правилната посока", каза премиерът

Политика
10:48 - 01 Декември 2023
2416
Николай Денков плаши с оставка,  ако ГЕРБ не изпълняват договореното

Ако ГЕРБ не започват да изпълняват това, за което са се разбрали с ПП/ДБ при съставянето на "некоалицията", то правителството няма смисъл да съществува. 

Това бе акцентът от изказването на министър-председателя академик Николай Денков на трибунка в кулоарите на Партийния дом минути преди началото на заседанието на депутатите, което ще започне с парламентарен контрол.

"Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешната посока."

Министър-председателят обаче, макар и попитан многократно, отказа да даде ясни срокове, в които ГЕРБ да се "поправят". 

"Не давам срокове, това, което искам да знам, е, че се движим в правилната посока".

Настоя обаче за конкретни правила, разписани между ГЕРБ и ПП/ДБ, по които по прозрачен начин да се избират шефове на регулатори.

"Много пъти съм казвал, че има смисъл това правителство да работи, ако поддържа правилната посока. Ние сме на една ръка от Шенген, трябва да започнем да работим в правилната посока. Какво значи например Антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме вчера" (заместник-управител на НЗОК, предложен от ГЕРБ, първоначално подкрепен в комисия от ПП/ДБ, но в зала категорично отхвърлен от "добрите сили" - бел.ред.), отговори на въпрос на News.bg премиерът Денков.

Даде и подробности от "кухнята" - ГЕРБ нарочно бавили вече 2 седмици приемането на правила за избор на председатели на новата Антикорупционна комисия, може би искайки да кадруват вътре, като това дори предизвикало питане от Брюксел на какво се дължи забавянето.

Проблемно според акад. Денков е назначаването на заместник-председателя на Здравната каса, предложен от ГЕРБ - Момчил Мавров, като според него е неприемливо ресурс от над 8 млрд., разпределян за здраве, да се контролират от хора, към които има подозрения за корупция.

Премиерът противопостави и Мария Габриел, представителят на ГЕРБ в кабинета, против самите ГЕРБ - по думите му от самото начало от партията на Борисов настоявали за квотни назначения - "за мен този, за вас онзи".