Николай Милков: България няма да отстъпи от правата на българската общност в РСМ

Колегата му Буяр Османи увери, че виновниците за побоя над Пендиков са арестувани и подчерта, че македонските власти не толерират подобни случаи на насилие

Новини
13:15 - 22 Януари 2023
2165
Николай Милков: България няма да отстъпи от правата на българската общност в РСМ

Министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония - Николай Милков и Буяр Османи посетиха Християн Пендиков, пребият в Охрид заради българското му самосъзнание секретар на клуб "Цар Борис III".  Те отидоха във Военномедицинска академия, където Пендиков е настанен.

След като го посетиха Николай Милков каза, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние, изтъкна той и поиска да приключи безнаказаността и на други подобни деяния, които пораждат ново насилие.

Случаят, според Милков, е показателен за възраждането на "черни традиции" на палежи и насилие в РСМ. 

"България няма да отстъпи от защитата на правата на българската общност в Република Северна Македония", каза още той.

Колегата му Буяр Османи увери, че виновниците за побоя над Пендиков са арестувани и подчерта, че македонските власти не толерират подобни случаи на насилие. И допълни, че подобни неща не трябва да се случват, независимо от това какви са възгледите на гражданите на РСМ.

Той обаче припомни, че български политици са идвали в РСМ, като по този начин засягат отношенията с нашата съседка. И поиска да няма провокации при такива визити.