Николай Младенов аут от президентските избори, започна работа във Вашингтон

Политика
08:30 - 24 Август 2021
9632
Николай Младенов аут от президентските избори, започна работа във Вашингтон

Опитният ни дипломат Николай Младенов, спряган от мнозина за един от фаворитите за кандидат-президент на ГЕРБ, стопроцентово отпада от надпреварата за държавен глава. Бившият външен министър, който беше специален пратеник на ООН за Близкия Изток, стана част от Вашингтонския институт за близкоизточна политика в понеделник.

„Развълнувани сме, че Николай се присъедини към Института като наш заслужен гостуващ сътрудник, каза изпълнителният директор Робърт Сатлоф. „Благодарение на своята сензитивност и креативност, той е рядко срещан международен дипломат, който печели високи оценки и изразено доверие както от израелците, така и от палестинците. В момент, когато Вашингтон се бори как да предотврати по -нататъшното насилие и да насърчи мирната дипломация след неотдавнашния конфликт между Хамас и Израел, неговите идеи и прозрения със сигурност ще бъдат високо ценени“.

Кариерата на Младенов включва постове като министър на външните работи и министър на отбраната на България, бил е и член на Европейския парламент.

През 2013 г. той беше назначен за представител за Ирак и за ръководител на мисията на ООН в страната от тогавашния генерален секретар на организацията Бан Ки Мун.

Младенов поема работата по мирния процес в Близкия изток две години по-късно, а по време на 5-годишния си мандат, той играе решаваща роля в процеса по намаляване на насилието между Израел и Хамас по границата, както и запазване на идеята за преговорно решение на израелско-палестинския конфликт.

Във Вашингтонския институт Младенов ще се присъедини към екип от експерти в рамките на проекта „Корет“ за арабско-израелските отношения, сред които са имена като бившия служител на Държавния департамент Дейвид Маковски и посланик Денис Рос, бивш специален пратеник за мира в Близкия изток.

Преди скорошното му назначение за израелски посланик в САЩ, международният сътрудник на Института Майкъл Херцог също беше ключов член на този екип.