Николай Николов: Вятърът е като огнено кълбо, което не можем да спрем

Ситуацията е много тежка, заяви съветникът на министъра на вътрешните работи

Новини
21:31 - 18 Юли 2024
1282
Николай Николов: Вятърът е като огнено кълбо, което не можем да спрем

Към момента обстановката е много тежка, особено в Ямболско. Няколко села там са застрашени. Пожарът около с. Воден на няколко пъти променяше посоката си. Няма застрашени животи, но има опасност за къщите в този район, заяви Николай Николов - бивш директор на ГДПБЗН и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи.

„Вятърът е със скорост от над 70 км/час – разпространява се като огнено кълбо, което не може да бъде спряно. Хеликоптерите не са в състоятие да летят. Ситуацията е много тежка“, повтори Николов и допълни, че в днешния ден са били потушени повече от 250 пожара.

Той съобщи, че в района на Беклемето в Стара планина са били забелязани пламъци и натам веднага са били изпратени противопожарни екипи.

Там ситуацията също може да стане много сериозна, поради което служителите на парк „Централен Балкан“ пътуват натам, бързо и мобилизирано, за да не се разрасне огънят, посочи той пред Нова нюз.

На въпрос дали къщите на хората в с. Воден е можело да се спасят, Николай Николов отвърна, че щом не са били спасени, значи не е могло да се направи нищо.

„Подобни стихии в САЩ, най-мощната държава в света, погълват имоти за стотици милиони, дават и жертви. Слава богу, при нас засега няма жертви“, напомни още той.

Николов призна, че най-вероятно са били допуснати грешки.

Вероятно има допуснати грешки при такива мащабни ситуации, защото трябва да се взимат бързи решения, които невинаги са най-правилните, поясни Николов.

Относно опасността да се възпламени компресорната станция в близост до с. Воден Николов потвърди, че такъв риск в действителност е съществувал, поради което пожарните екипи са положили по-специални усилия, за да се предотврати по-голяма трагедия.