Николай Пловдивски пак в лимузина със син буркан (СНИМКИ)

Новини
19:05 - 06 Септември 2019
23144
Николай Пловдивски пак в лимузина със син буркан (СНИМКИ)

Пловдивският митрополит Николай Пловдивски се появи на празника на Съединението на България с Източна Румелия с лъскавата си лимузина „Ауди” А8, съобщи пловдивският сайт „Под тепето”.

Устройството със светлинно-звукова сигнализация в аудито на дядо Николай е монтирано на предния прозорец. Снимки: "Под тепето"

Оттам публикуваха и снимки на „богоугодното” „Ауди”, от които се вижда, че немското возило, возещо телесата на дядо Николай, е оборудвано със специална светлинно-звукова сигнализация. По закон само службите за сигурност, съдилища, прокуратури, членове на Министерски съвет и на горските стопанства имат право да ползват сирени и лампи.

Казусът със синия буркан на Николай Пловдивски възникна преди месец, след като митрополитът бе заснет да се качва в аудито, снабдено с полицейска лампа пред търговския център The Mall на столичния булевард „Цариградско шосе”. След като снимката се завъртя в публичното пространство, от МВР разпоредиха на КАТ да извърши проверка как Николай Пловдивски се е сдобил с разрешително за синя лампа и ако не притежава такова – откъде и от кого е взел сигнализацията. Днес началникът на пловдивската полиция коментира синия буркан на дядо Николай с думите, че се извършва проверка.

Дядо Николай Пловдивски, заснет на 31 август пред софийски търговски център. Митрополитът настоява, че има право да ползва светлинно-звукова сигнализация

Представители на Българската православна църква настояват, че митрополитите могат да ползват сини лампи, тъй като имат дипломатически сини паспорти. Много редови миряни обаче са на мнение, че българските митрополити парадират излишно с атрибути на властимащи, а дядо Николай е "пръв сред първите" в това отношение.