Николай Пловдивски скри аудито със син буркан в Гърция

В КАТ разпоредиха проверка може ли митрополитът да се вози в лимузина с полицейска лампа

Новини
10:02 - 22 Август 2019
15262
Николай Пловдивски скри аудито със син буркан в Гърция

Пловдивският митрополит Николай скри прочутата си лимузина „Ауди” А8 със син буркан в Гърция след скандала, който избухна с немското возило. На 3 август най-вероятния бъдещ патриарх на България бе заснет да се качва в аудито, снабдено с полицейска лампа пред търговския център The Mall на столичния булевард „Цариградско шосе”.

Дядо Николай засега не дава обяснения откъде се е сдобил със синия буркан, с който е закичил служебното си Ауди

След като снимката с возилото на дядо Николай набра скорост в социалните мрежи, изникна въпроса дали представители на Българската православна църква имат право да се придвижват в автомобили със специална светлинно-звукова сигнализация. По закон само службите за сигурност, съдилища, прокуратури, членове на Министерски съвет и на горските стопанства имат право да ползват сирени и лампи.

Представители на БПЦ обаче настояват, че митрополитите също могат да ползват сини лампи, тъй като имат дипломатически сини паспорти. Заради заплетения казус, от МВР разпоредиха на КАТ да извърши проверка как Николай Пловдивски се е сдобил с разрешително за синя лампа и ако не притежава такова – откъде и от кого е взел сигнализацията.

Източник на Lupa.bg от вътрешното министерство разкри, че проверката засега удря на камък, тъй като луксозното ауди с регистрационна табела РВ 3737 КС е напуснало България. Аудито, което е собственост на Българската православна църква (Пловдивска митрополия) и съответно е освободено от данъци и пътни такси, е излязло през границата с Гърция на 11 август.

„Може би дядо Николай е отишъл на лятна почивка на Халкидики, или пък лимузината е изпратена до Гърция уж по важни църковни дела, докато заглъхне обществения шум”, допускат редовите миряни.

Синият буркан не е първия, а вероятно и няма да е последния скандал около личността на Николай Пловдивски. Обвиненията към него и към любовта му към показния лукс са многобройни и се отправят от поне 15 години. През 2013 г., когато бе атакуван, че се кичи със златни часовници, митрополитът обяви на търг своя „Ролекс”, за да плати високата сметка за ток в храма „Св. Марина” в Пловдив. „По-добре без часовник в рая, отколкото с часовник в Ада”, трогна наивните миряни под Тепето митрополитът.

Ролексът, обявен на търг за 11 000 лева от дядо Николай през 2013 г., така и не намери купувач