Николай Свинаров за инцидента с учебен самолет: Преките виновници трябва да се установяват на момента

Трудно е да се каже, ние имаме подготвени пилоти, смята бившият министър

Новини
14:13 - 13 Септември 2024
2807
Николай Свинаров за инцидента с учебен самолет: Преките виновници трябва да се установяват на момента

Катастрофа с учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA край „Граф Игнатиево”. Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. Николай Свинаров, бивш министър на отбраната, коментира случилото се в ефира на NOVA.

„Много е рано за каквато и да е информация, за момента можем само да гадаем”, каза бившият военен министър.

„Трудно е да се каже, ние имаме подготвени пилоти, както и подготвени изправни самолети. Но за да имат необходимите летателни часов, пилотите трябва да имат повече самолети, с които да летят. Това е стар пропуск. Надявам се с американските ескадрили да го запълним. Към настоящия момент не можем да твърдим, че пилотите не са подготвени заради липсата на технически обем”, каза той.

„Рисковано е да се предприемат сложни маневри. Трябва да се проследят какви са били възможностите за неизвършване и кой го е допуснал. По принцип тези самолети са двуместни, защото са предвидени за обучение”, добави Свинаров.

„Преките виновници за организация и за действия се установяват на момента. Оттук нататък е много трудно да се каже причината. Това са стари самолети, но са в добро състояние, поддържани”, заяви той.