Николай Василев: 20% ДДС за всички!

Този бюджет е левичарски, държавно-комунистически и популистки, обяви бившият министър на икономиката

Новини
18:30 - 13 Декември 2023
3627
Николай Василев: 20% ДДС за всички!

Бившият вицепремиер Николай Василев коментира за пореден път Бюджет 2024 и отпрви някои критики, както и предложения.

„Реформи отдавна няма в държавата, сега с този бюджет категорично няма да има. Бюджетът е левичарски, популистки, държавно-комунистически.

Той е разхитителен, с огромни дългове и нулеви реформи.

Вървим в посока държавен комунизъм, а не модернизация”. Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

"Аз съм за проста и красива данъчна система с единна ставка на ДДС - 20%.

Против съм изключения за отделните браншове. Международният туризъм е единственото изключение, което подкрепям", каза още бившият министър на икономиката.

"Всякакви ту напред, ту назад, развалят простотата и красотата на данъчната ни система. Големи компании няма да са толкова щастливи да инвестират в България, колкото преди. Когато компанииите плащат по-висок данък, печелят по-малко и са по-малко стимулирани да правят бизнес в България", добави той. 

Василев посочи, че е положително впечатлен, че правителството говори за инвестиции.

"От повече от 10, може би 15 години за пръв път чувам някой поне да спомене думата "инвестиции". Чужди инвестиции почти няма изобщо след 2009 г. Правилният начин за увеличение на доходите е повече бизнес инвестиции, стимулиране на износа, по-добро образование, иновации, входящ туризъм", коментира икономистът. 

По повод рекордния бюджет, отделен за култура, той коментира:

"Това са трошички. Много сме добри в упражнението "харчене".

„Държавните разходи трябваше да бъдат с 6-8 млрд. лева по-малко, но философията на сегашните управляващи е популистка, левичарска. Ако 100 г. управляват, ще имаме 100 г. голям дефицит и огромен дълг”, заяви Василев. „Едно семейство, ако вземе преди Коледа големи кредити, за да се чувства прекрасно за 5 дни, след Нова година ще му дойдат големите сметки и лихви”, даде пример Василев.

Василев отправи критика към това, че държавната администрация продължава да се увеличава, а населението да намалява. Според него, това категорично трябва да бъде променено.

Държавните дългове ще отидат за социални разходи, смята той. „Взехме парите по Плана за възстановяване, не съм чул един гвоздей да е забит, но парите отидоха за социални разходи. Няма правителство, което да се сеща, че имаме демографска криза, нищо не се прави по въпроса”, каза Василев. Той изтъкна, че страната ни няма достатъчно добри условия, при които младите хора да се заселват трайно, да създават и отглеждат децата си в България, заяви бившият министър.