Николай Василев: Инфлацията е около нулата, не е проблем за еврозоната

Подпомагането на ПИБ от държавата е добра стъпка, смята бившият вицепремиер

Новини
08:16 - 12 Юни 2020
2466
Николай Василев: Инфлацията е около нулата, не е проблем за еврозоната

За първи път инфлацията в България от доста време насам е малко отгоре - 0,8%, което е близко до нулата. Това обаче изобщо не е проблем за влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната, заяви бившият икономически министър Николай Василев пред Би Ти Ви.

Икономистите в света обаче избягват упорито темата инфлация или дефлация ще донесе годината. Но това не е проблем за еврозоната, тъй като ние ще влизаме в чакалнята, а там изобщо няма такова изискване, отбеляза Василев.

По думите му според критерия дълг към БВП България има сребърен медал в цяла Европа. Страната ни е в по-добро състояние спрямо тези критерии, отколкото повечето европейски страни, които вече са в еврозоната.

Василев обясни, че никакви цифри не могат да ни спрат, само политически въпроси от двете страни. Първо, трябва да сме сигурни, че искаме, тъй като не всички институции бързат натам. От друга страна, трябва да ни пуснат политически.

Ситуацията с Шенген е съвсем същата - отговаряме на критериите, но не ни пускат политически.

По повод подпомагането на ПИБ с пари от държавата, която влиза с миноритарен дял в банката, Василев обясни, че става дума за компромис - неформално стабилизирането на една банка, за да бъде банковата ни система ще е още по-стабилна.

"Това не е най-лошото нещо, което държавата може да направи. Добра стъпка към еврозоната е. Ако не беше това, може би нямаше да се прави. Държавата има миноритарен дял и моята надежда е, че това е временно", каза Василев.