Николай Василев: Таванът на цените няма да даде никакъв резултат

Бившият икономически министър е и против данък "Свръхпечалба"

Новини
13:26 - 24 Март 2023
1324
Николай Василев: Таванът на цените няма да даде никакъв резултат

В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни. Това заяви пред БНР бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той посочи, че категорично не одобрява всякакви социални мерки за контрол на цените. За пример икономистът даде предложеният за максимална надценка и максимална цена. Според него това са мерки, които няма да доведат до никакъв резултат.

По думите му мерките обикновено ги предлагат хора, които са популисти или ще се явяват на избори или от хора, които никога не са се занимавали с бизнес. Защото такива хора, си представят, че магазините имат нулеви разходи и просто купуват едни картофи за еди колко си лева, слагат една надценка и печелят чисто, а то не е така. Всякакви мерки за контрол на цените и надценките ми приличат на комунистическа икономика от 80-те години, когато имаше огромен дефицит и черен пазар, поясни Василев.

Николай Василев се изказа и против еднократния данък свръхпечалба, предложен от министъра на финансите Росица Велкова.

Те не предлагат данък свръхпечалба за енергийния сектор, който имаше особена ситуация с цената на тока, а за всички. Включително за десетките хиляди честни фирми, които си декларират печалбата при сегашните ниски данъци в България, плащат си съвестно данъците. Най-лошото на подобни мерки е, че когато някой ги въведе веднъж, ще има страшни апетити мерките да се повтарят, каза още той.