Николова: Демографските проблеми удрят по икономиката

България приема мерки срещу дисбаланса на населението

Новини
13:34 - 01 Декември 2020
2191
Николова: Демографските проблеми удрят по икономиката

България предприема комплексни и цялостни мерки за посрещане на демографските предизвикателства в контекста на изпълнението на целите на Стратегия „Европа 2020”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в обръщение към участниците в Годишната национална среща по демографските въпроси на тема „Предизвикателствата на днешния, утрешния и следващия ден“, която се провежда онлайн.

Те се отнасят в стратегически план до реформиране и адаптиране на всички сектори, социални политики и на социалните системи към общите за европейските държави демографски промени, каза още тя, цитирана от министерството на туризма. 

Вицепремиерът посочи, че ниските нива на раждаемост, засилените миграционни потоци, бързото застаряване на населението и намаляване на работната сила, задълбочаването на демографските дисбаланси, водят до заплаха от задържане и спад в икономическото развитие и растеж в перспектива.

България е първата държава-членка на Европейския съюз с разработени и приети от Министерския съвет дългосрочни, комплексни стратегически документи в отговор на демографските промени, а именно – две издания на Национална стратегия за демографско развитие на населението, обясни министър Николова.

Тя уточни, че основна стратегическа цел заложена в документа е забавяне темповете на намаляване на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план. Насоките за бъдещата работа до 2030 г. са разписани в 5 стратегически приоритета. Прилага се интегриран подход за максимално обхващане на демографските проблеми и за ограничаване на негативните въздействия на демографските дисбаланси върху публичните финанси и социалните системи.

Специален акцент върху посрещането на демографските предизвикателства от застаряване на населението е поставен и в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 – 2030 г), подчерта вицепремиерът. И допълни, че е разработена и Система от показатели за мониторинг и анализ на изпълнението на демографската стратегия.