Николова от Пампорово: Контролът ще бъде безкомпромисен
Министърът на туризма благодари за отварянето на ресторантите в хотелите
Министърът на туризма Марияна Николова провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово, за да се увери лично в стриктното спазване на антиковид мерките в местата за настаняване и спортните съоръжения в ски зоната.
"Искам да подчертая, че контролът ще е безкомпромисен, важно е всички - и представителите на бизнеса, и туристите, съвестно да изпълняват предписанията за защита на живота и здравето", посочи вицепремиерът.
Министърът заяви, че туристическият бранш най-много е пострадал от пандемията и се надява у нас да има ски сезон, но е от ключово значение той да бъде обезопасен. В момента резервациите са около 30%, което означава, че спадът е близо 70 на сто.
"Имаме отказ на резервациите от Великобритания, както и ограничения при пътуването от и до там", информира вицепремиерът. По думите ѝ тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи, а на вътрешния туризъм и балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да стигнат до нашите курорти.
"Ако осигурим необходимото спокойствие, вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя дава и закаляване, от което всички ние се нуждаем в момента", подчерта министър Николова. Според нея браншът ще се възстановява минимум 2 години, но за новото начало ще говорим към май-юни, тъй като всички разчитаме на ваксината. Очакваме доставката в края на месеца и това ще доведе до успокоение дотолкова, че рестартът в туризма ще е необходим.
Марияна Николова лично ще посещава ресторантите в хотелите, за да следи за спазване на мерките
По информация на бранша един от проблемите, който се очертава на пистите заради неработещите заведения, е липсата на тоалетни. Министърът коментира, че от 2 дни се работи по тази тема с ръководството на курорта за отстраняването му. Обсъждаме и възможността да сложим химически тоалетни, както и да се намери алтернативен подход в някои от обектите, които да бъдат отворени за такива цели, поясни вицепремиерът.
Относно възможността ресторантите да работят с по-дълго работно време на Нова година министърът обясни, че се следи ситуацията ежедневно и се обсъждат различни възможности, но най-важни са животът и здравето на хората.
"Благодаря на щаба, здравните власти и здравния министър, че все пак се даде тази глътка въздух и предложението на бранша за допускане гостите на хотелите да се изхранват до 22 часа", заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че това не е с цел да се организират групови партита. Има възможност после да се довършват празненствата индивидуално по стаите в семейна атмосфера по двама-трима души, както е навсякъде в Европа, коментира още министърът.