Нинова: 5 лева олио е спекула, ограбват хората

Актуални новини
13:31 - 09 Март 2022
4634
Нинова: 5 лева олио е спекула, ограбват хората

Цените на олиото в момента категорично са спекулативни и ние взимаме спешни за това, обяви след заседанието на Министерски съвет Корнелия Нинова, министър на икономиката.

"Цена от 5 лева за олио е твърде висока и спекулативно. Произдовствената цена е 2 лева. Недопустимо е да се ограбват българските потрелбители по този начин. Производителите на олио задържат количества в складове в очакване да се вдигне още цената или в очакване на го изнесат на по високи цени", обяви Нинова.

Според нея количества суровина за олио имаме за 4 години напред.

Заради тази спекула от днес взимаме спешни мерки. КЗК ще прави пълни проверки за монопол и спекулация на цените. Държавната агенция по стокови брорси и тържища също започва проверки къде какво се крие, каза още министърът.

Ако говорим за пшеница, в България има около 3 млн. тона пшеница, а около 300 хиляди тона от тях в резерва, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

"Правителството взе решение да се закупи 1 млн. и 100 хиляди тона – проблеми със складовите бази няма, има за 14 млн. пшеница. Новата реколта, която е в размерите на 7-8 млн. тона, спокойно може да бъде прибрана", посочи той.