Нинова : Ако ще ни приемат само по въздух в Шенген и ще ни напълнят с мигранти, е унизително

Новини
15:39 - 16 Декември 2023
3349
Нинова: Ако ще ни приемат само по въздух в Шенген и ще ни напълнят с мигранти, е унизително

Ако приемането на България в Шенген е само по въздух и за сметка на това да приемаме квота бежанци от европейските държави, то по-добре правителството да не се съгласява, каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Банско. 

Ако е заради това, че ни приемат, защото сме си изпълнили условията – бихме приветствали това, защото то е добро за България, допълни още Нинова. 

Тя отново повтори, че социалистите категорично искат да влезем в Шентен и смятат, че България вече отдавна е изпълнила условията, които се изискват за това. „Не е приемливо да ни приемат само по въздух, защото това е унизително за България, към нито една друга държава не е поставяно такова условие - само по въздух, без да е сигурно какво ще стане със сухопътните граници.“ каза още лидерът на БСП.

За българската икономика и българските граждани е по-важен сухопътният Шенген, защото само транспортният бранш губи по 100 милиона на година, а като цяло икономиката губи един милиард от това, че не сме в Шенген, допълни Корнелия Нинова.

Вчера стана известно, че правителството на Нидерландия препоръчва влизането на България в Шенгенското пространство без условия. Предстои решение на парламента в Хага. Австрия обаче все още не е съгласна страната ни да стане член на европейското безвизово пространство изцяло, а предлага това да стане само по въздух.