Нинова: БСП не иска коалиция с ИТН, а споразумение за подкрепа

Дали червените ще кагат "да" на кабинета, ще зависи и от обявените министри

Новини
15:49 - 25 Юли 2021
1909
Нинова: БСП не иска коалиция с ИТН, а споразумение за подкрепа

БСП ще иска подписването на споразумение с ИТН за подкрепа, не за коалиция. Това уточни соцлидерът Корнелия Нинова на днешния Национаен съвет. 

Не става въпрос за споразумение за коалиция, обясни тя. В залата никой не е повдигал въпроса за оставката ми, каза лидерката по повод провелия се по-рано протест с това искане пред централата на социалистите

БСП и "Има такъв народ" да подпишат споразумение за подкрепа по определени политики, ще искат социалистите. Това стана ясно от думите на соцлидерката Корнелия Нинова на брифинг пред медиите, след като Националният съвет на партията излъчи контактна група, която да продължи разговорите с "Има такъв народ" за подкрепа да съставят кабинет. Решението е взето със 120 гласа "за" и 1 "против".

Дали ще подкрепят окончателния кабинет обаче, зависи от докладите на експертните групи и след като ИТН обявят поименно предлаганите министри. Тогава ще се свика пак Национален съвет и ще се реши, обясни Нинова. Бихме искали това, което договорим и постигнем като съгласие, да бъде финализирано в споразумение за подкрепа, допълни тя, но изрично уточни, че не става въпрос за споразумение за коалиция.

В контактната група за разговори на червените влизат освен Нинова и заместниците й в партията Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и др.

Националният съвет е дал мандат за разговори и с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Ще дадем мандат "Има такъв народ" да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление, каза лидерът на БСП.

Тя припомни основните приоритети, на които държи партията и при които имат допирни точки с ИТН, а именно: преизчисляване на пенсиите и подобряване на качеството на живот, реформа в здравеопазването за по-добра достъпност. И двете партии били на мнение, че болниците не трябва да са търговски дружества.

Образование, наука и култура е следващият ресор, в който има допирни точки за реформа, както и нуждата от качествена съдебна реформа и възстановяване на икономиката.

БСП подкрепя и влизането на Северна Македония в ЕС, но не и за сметка на българския интерес и история, обясни Нинова.

По време на пленума никой не е повдигнал темата за оставка на лидерката, съобщи самата Нинова по повод протеста на членове и симпатизанти в началото на заседанието с искане за оставка на ръководството на партията. По думите й отвън били 60 човека от общо 82 000 членове, предвождани от Калоян Паргов, Кирил Добрев и Весела Лечева. 

"Показват ви силата на вътрешната опозиция", коментира Нинова и допълни, че протестиращите не са сред хората, избрали я за лидер, затова и не можели да й искат оставката. "За мен е важно мнението на гласувалите за мен", каза тя.

Снимка: Агнес Методиева