Нинова: Естествено е да има временна парламентарна комисия за цената на тока

Даваме си сметка, че увеличение за битовите потребители от 1 януари е тежък удар за домакинствата, каза вицепремиерът и министър на икономиката

Новини
12:04 - 15 Декември 2021
1244
Нинова: Естествено е да има временна парламентарна комисия за цената на тока

„Съвсем естествено е в парламента да бъде създадена временна комисия за цената на тока. Всички си даваме сметка, че увеличение за битовите потребители от 1 януари е тежък удар за домакинствата“.

Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Две нови комисии бяха създадени в Народното събрание. Едната ще реши как да работят депутатите, а другата - как да се справим с енергийната криза.

„Предметът на комисията е да направи обективен анализ на ситуацията и да предложи решения. Ние имаме воля да направим всичко в рамките на закона, но да не допуснем увеличението от 1 януари“, каза Нинова.

Тя коментира, че като независим орган е право на КЕВР да обяви увеличаване на цената на тока в първия ден от управлението на новото правителство.

„Право е и на колегите в парламента да вземат законодателни мерки, а ние в изпълнителната власт да ги изпълним. Уважавам разделението на властите“, допълни вицепремиерът.

"За нас е важно, че имаме политическата воля това да се случи. Как точно ще стане, ще видим след създаването на комисията и след като тя заработи", допълни Нинова.

Значително поскъпване на парното и тока от 1 януари догодина обсъжда днес Комисията за енергийно и водно регулиране.

В най-голямата топлофикация – столичната, регулаторът е заложил поскъпване от близо 30%. Подобен ръст на цените е предвиден и за абонатите в Разград, близо 25% е заложеното увеличение във Враца, а 23% във Велико Търново. В Бургас увеличението е близо 15 на сто, а в Пловдив и Варна поскъпването е по-символично

Сметките за ток също ще растат. Абонатите на ЧЕЗ и EVN да плащат с 11 на сто по-скъп ток. Малко по-голяма увеличение от 12% е предложено за клиентите на „Енерго Про“. Окончателното решение за цените тепърва предстои.