Нинова: Г-н Радев, направихте голяма грешка с бюджета, сега ще търпите Борисов!

Разум, диалогичност и подкрепа за хората, призова лидерът на БСП

Новини
11:23 - 12 Април 2023
3134
Нинова: Г-н Радев, направихте голяма грешка с бюджета, сега ще търпите Борисов!

Пожелавам дълъг живот и добре свършена работа в името на България. Това пожела в началото на словото си пред 49-ия парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Всеки един от нас в кампанията е говорил с много хора, с различни мнения и очаквания, но те са обединени в едно - да има стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата обща задача, припомни тя.

Инфлацията, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е тук, в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на тези проблеми. Ние от БСП ще положим усилия това да се случи, увери депутатите соцлидерката.

Нинова обясни, че БСП ще се концентрира върху 5 основни задачи - приемане на бюджета.

Г-н президент, направихте голяма грешка, като отказахте да внесете бюджет, обърна се Нинова остро към Румен Радев. Тогава ние, с колегите от ПП, настоявахме. Сега ще се наложи да чуете Борисов, който казва: Или ме подкрепяте за правителство, или няма бюджет. Остава вашето, но без пари. От това ще страдат децата, пенсионерите, малкият и среден бизнес, земеделците, бизнесът, всички, заяви Нинова. 

За нас бюджетът е приоритет - без увеличени данъци без риск за финансовата стабилност. Той трябва да е ориентиран към борба с бедността, преодоляване на инфлацията. Не може най-бедните да плащат цената на кризите, заяви Нинова.

Служебното правителство увеличи членовете на бордовете на дружества, но не даде пари на всички пенсионери за Великден, отбеляза гневно соцлидерката.

Служебният кабинет не внесе бюджет и сега трябва да поправи тая грешка. Минималната заплата трябва да стане 50% от средната заплата, да се преизчислят пенсиите, да има данъчни облекчения за младите, безплатни учебници и лекарства за децата, да се подкрепи бизнеса и общините, призова Нинова.

Законите за задействане на Плана - другите държави вече инвестираха за своите граждани, но ние побългарихме тоя процес, отправи критика председателката на БСП.

Борбата с корупция и съдебната реформа  това е вечният въпрос, отбеляза тя. Сега паралелната държава съществува, в това правителство се краде безогледно, отсече Нинова.

Навсякъде ще чуете за десетки случаи на корупция, даде пример тя. 

Съдебната реформа трябва да е дълбока и истинска, ние ще подкрепим такава реформа, заяви соцлидерът.

Държавата е разграден двор, отсъди Нинова, като даде пример с пияните и дрогирани шофьори на пътя. Увеличаване на наказанията без право на условна присъда, призова Нинова за поправки в НК.

Ние сме за неутралитет, не на военно решение, ние сме за мирно решение и дипломатически подход, заяви позицията на БСП за войната в Украйна Корнелия Нинова. Такива позиции имаше в много държави, заяви тя.