Нинова към ГЕРБ: Действате в 2 Българии - телевизионна и реална

Новини
09:44 - 13 Януари 2021
3513
Нинова към ГЕРБ: Действате в 2 Българии - телевизионна и реална

От всички нас зависи промяната, тя е възможна. Поискайте я и бъдете активни участници в нейното изпълнение. С тези думи се обърна задочно към хората лидерката на БСП Корнелия Нинова в словото си от парламентарната трибуна при откриването на последната сесия на 44-ия народно събрание.

За тези 4 г. вие продължихте да развивате две паралелни Българии - телевизионна и реална, обърна се Нинова към управляващите и даде примери. В телевизионната чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит, но реалната оставате с 40 милиарда дълг, най-бедната държава в Европа и с най-големи неравенства. В тази на управляващите вие се справяте най-добре с кризата, но в истинската България бе на първо място по смъртност, изброи соцлидерката.

Три картини без думи обобщават всичко за това управление, каза Нинова и посочи: чекмеджето с пистолета и парите, свлачището към Рилския манастир само ден, след като премиерът се похвали и откри след ремонта, както и наводнената половин България.

Всичко това характеризира управлението с няколко думи: безхаберие за хората, некомпетентност, корупция и безнаказаност, изброи Нинова. В отговор на това левицата предлагала управление с грижа за хората, професионализъм, прозрачност и честност.

Знаем, че след изборите ще има промяна. Но дотогава ще продължим да отстояваме политиките си, категорична бе соцшефката. И поиска информация за всеки похарчен лев на българските граждани от правителството. Колко се изхарчиха и до колко семейства и домакинства стигнаха, на колко хора помогнахте, попита Нинова управляващите. И допълни: Искаме отчет в какво състояние оставяте България.

Пропиляхте последните 11 г. на България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11, категорична бе тя.

Нинова се обърна към хората с обяснението, че в следващите месеци се залага бъдещето ни за десетки години напред. В плана на управляващите е заложено още от същото, което гледахме в последните години, каза тя и изброи част от политиките, които БСП предлага: електронна здравна карта за всеки български гражданин, ДДС за лекарствата - 9%, наредба за базова заплата за всички медицински карти,  електронна система с база данни за всеки ученик, един учебник за всеки клас в цялата страна и преглед на съдържанието на учебниците, единен електронен данъчен регистър, семейно подоходно облагане за семейства с малки деца, отмяна на плоския данък и др.

Всички тези промени ще доведат до модерни и съвременни условия за икономика и производство, които са в основата на всеки просперитет. Можем да изградим модерна България и изборите ще сложат началото на това - не просто една партия да смени друга, а ново начало за промяна на модела на управление, увери Нинова.

Снимка: Агнес Методиева