Нинова: Минималната заплата ще скочи със 100-150 лв.

БСП недоволни, че увеличението ще е факт чак от 2024-а

Новини
13:30 - 01 Февруари 2023
1522
Нинова: Минималната заплата ще скочи със 100-150 лв.

Нинова отчита още една социална придобивка и спечелена победа за работниците, работещите бедни и техните семейства.

Все още не е ясно колко точно ще е промяната в минималната работна заплата, тъй като ситуацията се е променила и вече няма да са 850 лв. По груби прогнози това означава, че заплатата се увеличи между 100 и 150 лв. Това обяви на брифинг в НС, малко след като парламентът все пак прие актуализация в МРЗ през Кодекса на труда, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи, че това един от първите законопроекти, които са внесли още през октомври. "Над 40 пъти го внасяхме в зала да бъде гледан. Винаги имаше начин да отпадне" съжали тя. И посочи, че половин млн. работещи бедни имат нужда от подкрепа. "Благодарение на нашата упоритост НС реши МРЗ да е 50% от средната брутна", доволна е тя и благодари на останалите политически сили за подкрепата.

БСП не са доволни, че не бе прието искането им МРЗ да се преизчисли от 1 юли, а ще стане от януари 2024 г. Въпреки това отчитат още една социална придобивка и спечелена победа за работниците, работещите бедни и техните семейства.

Нинова обясни, че зимата е тежка, и трябва по-рано да се помогне на хората. Според нея през април може да има правителство, което да внесе редовен бюджет за 2023 г. и е можело в него да се заложат новите правила.

"Много системи започват да издишат, защото служебния кабинет не е внесъл бюджет", предупреди соцлидерката. Ден по-рано кметове й се оплакали , че проектите им са финансирани само на 50%, а редица градове са разорани като поле, заради неприетия бюджет.