Нинова: На този етап не стои въпросът да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ

Да преместим центъра на властта там, където му е мястото – в парламента, а не в президентската институция, заяви лидерът на БСП

Новини
19:20 - 22 Януари 2023
2062
Нинова: На този етап не стои въпросът да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ

"При нас на този етап не стои въпросът да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ. Отиваме на избори с ясни позиции по важните държавни и политически теми, след изборите ще разговаряме", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Относно лидерската среща, която се състоя в петък и на която присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ – Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, Корнелия Нинова каза, че са се обединили около това, „че трябва да работим за това да спасим парламентарната република“.

"Да преместим центъра на властта там, където му е мястото – в парламента, а не в президентската институция. Това беше ключовото и като се замислите там стояхме хора, които представляват 139 депутати – мнозинство, узряло, че трябва да се борим за парламентаризма, каза Нинова в предаването „120 минути“ на Би Ти Ви.

Според нея президентът Румен Радев е връчил третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП като „опит да си върне подкрепата и симпатията на българските социалисти, които предаде“.

По думите на лидера на БСП вече има дълбок разлом между президентската институция и български социалисти.

Именно заради политиките, които провежда служебното правителство, които много се различават от това, което българските социалисти изповядват – и като идеология, и като политика. Имам предвид закупуването на новите 8 самолета F-16, че президентът не пожела да наложи вето за изпращането на оръжия за Украйна, масовите уволнения на социалисти в цялата страна, обясни Нинова.