Нинова: Никой в държавата не е наясно с бюджета, комисия да следи харчовете

Новини
12:10 - 08 Май 2020
2038
Нинова: Никой в държавата не е наясно с бюджета, комисия да следи харчовете

Нужна е реформа на здравната система, да осмислим ролята на държавата. За съжаление няма план, няма нови мерки, няма яснота и ясни срокове, отсече лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на днешното извънредно заседание. Депутатите дискутират промените в Закона за здравето.  Нинова предложи да се създаде временна комисия, която  да отчита как се разходват средствата в епидемията. Комисията да бъде главявана от опозицията, за да има контрол върху харченето на парите, поиска червената лидерка. 

"Нека да има отчет на парите, а не да научаваме, че са отишли в колекторски фирми и казина", отсече Нинова. 

"Сега, когато пристъпваме към отмяна на извънредното положение, разговорът трябва да се води по друг начин. Днес тук правителството трябваше да направи отчет на досегашните мерки - в здравен аспект как се отразиха мерките на овладяване на кризата, спасяване на човешки живот и ограничаване на заразата. Освен това - отчет за здравната система, моделът на финансиране на болниците. Както и на заплащане, създаването и развитие на кадрите в здравната система.", обясни Нинова. 

Трябваше да има анализ как са се отразили на икономиката - лспадът на икономиката, състоянието в бюджета. През февруари обявиха, че сме на излишък, а през март - дефицит от 3,5 милиарда. Въпреки това приехме актуализация на бюджета, натърти червената лидерка.  

Съмнявам се, че някой в държавата знае реалното състояние на бюджета. Затова ни е нужен финансов и иконимически анализ на кабинета, каза Нинова.

Социалният аспект на кризата трява да се анализира- нови безработни, обедняване, ръст на цените, за да се взимат рещения.

Очаквахме правителството да представи ясен план какво правим напред. Той трябваше да почива на сериозен анализ на прогнозита на МВФ, Световната банка, ЕЦБ и българският бюджет.   

Няма нито една нова мярка, със срокове и ангажименти за преодоляване на последиците.

Просто се удължават мерките с 2 месеца и минисърът на здравеопазването да решава какво да се случва в държавата. Това създава несигурност. 

Вчера излязоха ресторантьорите и казаха, че няма да отворят, защото министърът на здравеопазването може с нова заповед пак да ги принуди да затворят. 

Снимка: Агнес Методиева