Нинова приключва БСП с Вартоломеева нощ

Политика
15:37 - 28 Януари 2021
8906
Нинова приключва БСП с Вартоломеева нощ

Автор: Валентин Иванов-Кардамски*

Помните ли защо се случва Вартоломеевата нощ във Франция? Тя е основна част на религиозна война между краля с неговите приближени, които изповядват католицизма и хугенотите, сред които са били редица видни интелектуалци по това време. На 24 август 1572 г. са изклани десетки хиляди французи, които не изповядват религията на краля. Днес Корнелия Нинова се готви да направи същото в БСП, като ликвидира последните си опоненти вътре в партията.

Как? След като напълно прочисти апарата на „Позитано“, Конгреса, Националния съвет и областните председатели, днес тя посяга и на районните и общинските структури по места - Конференциите. На практика те са пряката връзка между членовете и ръководството на партията.

На свое онлайн заседание Контролната комисия - правната комисия на БСП ще разгледа питане на Нинова, дали близо 90 делегирани членове в страната да бъдат отстранени от работата на Конференциите, след като бяха махнати от Националния съвет. И тъй като Корнелия добре знае, че това ще бъде против Устава /закона/ на БСП, който им гарантира мандат от 4 години след избирането им, прехвърля въглена в полето на въпросната правна комисия.

Голяма част от тези 90 членове на конференции в страната са интелектуалци, общественици и експерти в различни професионални сфери. Но не това е общото между тях. Общото е, че всички те са против коалиция, и каквото и да е заиграване с ГЕРБ. Освен това настояват БСП да прави и отстоява леви политики. След едно утвърдително решение на ОПКК партията на Нинова, ще унищожи напълно БСП, защото вече няма да има нужда от нея.

По-важният въпрос е, защо се прави това. Отговорите са поне три? Първо, тези близо 90 членове с право ще констатират, че изгонването им е противоуставно. Нинова веднага ще ги дамгоса, като „вътрешна опозиция“, дори само при задаването на въпроса „защо?“. Ще ги превърне в мотив за очертаващата се изборна загуба на БСП от ГЕРБ и ще си избърше с тях ръцете. Ще прехвърли вината на структурите на БСП, които днес тя взривява отвътре.

Второ, всички те, както вече отбелязах, са противници на какъвто и да е съюз с ГЕРБ. С тяхното изхвърляне, няма да има кой да зададе неудобния въпрос: На какво основание се прави подобен управленски брак с Борисов? Нинова ще получи мълчаливото съгласие на партията на всички възможни нива за всички безумни решения, които ще се взимат от „Позитано“.

Трето, няма да има кой да гъкне в страната срещу спусната заповед от Нинова кой да влезе в депутатските листи и как да бъдат подредени те. Никой! Ако правната комисия на БСП отговори утвърдително на Нинова, БСП ще бъде напълно зачеркната от политическата карта на страната.

От много време насам, ГЕРБ вече нямат проблем с ръководството и парламентарната група на левицата. Затова сме свидетели на липсата на адекватна позиция на депутатите от БСП срещу увеличаването на военния бюджет, което противоречи на всяка лява идеология; срещу намерението на Борисов да прекрати проекта АЕЦ „Белене“, както и на мега далаверата с ТОЛ системата. Това са само три случайни примера. За сметка на това имаме артистични декларации срещу Борисов, изчетени с апломб.

Иначе казано БСП отдавна е платонична опозиция на ГЕРБ и единственият отпор срещу Борисов е в тонера на речите на Нинова. Обръщам внимание, че тя не казва още нищо за грандиозния скандал със софийското метро, вероятно с презумпцията, че е проблем на Столична община. Но животът и сигурността на стотиците хиляди българи, които пътуват с него не са приоритет само на Фандъкова.

Нинова не взе отношение и по начина по който бяха доставени и съхранявани ваксините срещу COVID, не пита и защо България е на последно място по внесени такива в ЕС. Не чух да реагира за мерака на управляващите да купим две подводници за милиарди навръх пика на пандемията, когато вече беше ясна лавината от безработни в страната и фалиращи бизнеси. Та за партия на Нинова, която уж е лява, всички тези безобразия явно не са проблем. В заключение ще кажа, че вината за ликвидирането на БСП не е единствено на Корнелия Нинова. Тя само следва методично стратегията си. Вината е на всички онези в БСП, които мълчаливо я оставиха да го направи!

Завършвам отново с Вартоломеевата нощ, защото тя е резултат на вътрешни предателства на хугеноти срещу свои. Ликвидирането на една партия не става само отвън, то е резултат на скрита, макар и мълчалива подкрепа отвътре. Борисов да почерпи, пак!

* Коментарът на пиар експерта и бивш шеф на пресцентъра на БСП Валентин Кардамски е публикуван във фейсбук