Нинова: Радев създаде ПП и ги обяви за новите леви, а БСП - за статукво

Сега ни прави трета фирма - дубльор - новата левица, която нито е нова, нито лява, ядоса се соцлидерката

Новини
14:20 - 24 Март 2023
3033
Нинова: Радев създаде ПП и ги обяви за новите леви, а БСП - за статукво

За седем месеца, в които бяхме в правителството, направихме социална програма, която БСП не е правила в последните 10 години, обясни соцлидерът Корнелия Нинова на предизборна среща в Бургас. В препълнената зала на Бургаския университет дойдоха и водачът на листата Петър Кънев, областният председател и член на Изпълнителното бюро - Стойко Танков, както и хората от листата на БСП в областта.

Нинова отсече, че абсолютно организирано и целенасочено се съсипва БСП. „Президентът създаде ПП умишлено и каза това са новите леви, а ние сме старото статукво. След това по същия начин с „Български възход“. Сега ни създава трета фирма дубльор – новата левица, която нито е нова, нито е лява – това е група по интереси“, заяви тя.

Председателката на БСП обяви пред множеството направеното от партията, като припомни, че се е погрижила за децата и младите семейства, а днес в България има безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници до 12-ти клас. Еднократна помощ от 300 лева до 4-ти клас. Увеличено майчинство и детски надбавки, а младите семейства с деца имат необлагаем минимум – 600 лева за едно дете и 1200 за две, похвали се Нинова.

„Наша основна грижа бяха също и работниците и работещите бедни“, заяви Нинова и продължи: „Над 500 хил. българи работят на минимална заплата. Затова направихме две усилия – увеличихме я, а след това я направихме 50% от средната, което към днешна дата е 950 лева. 42 пъти сме внасяли това предложение, докато успеем“, припомни лидерът на БСП.

Тя изтъкна грижата на партията за възрастните хора с 40-процентното увеличение на пенсиите и замразяването на цената на тока през зимата на всички домакинства, което, по думите й, е спасило милиони семейства от високите цени на електроенергията.

„За да направим всичко това, хвърлихме усилия да има и работеща икономика. Тя беше много застрашена в началото на войната. Затова наложихме таван на цената на тока за фирмите от 200 лева и за първи път България е на първо място за нещо добро – първо място по индустриално производство в ЕС в края на нашия мандат“, посочи тя.

Според Нинова, обаче, всичко това вече е изядено от инфлацията. „Трябва да се продължи политиката в защита на доходите и намаляване на цените. Ние сме единствената партия, която в момента предлага бързо и работещо решение. Служебното правителство прави проверки по магазините от два месеца – да сте забелязали драстично да са паднали цените?“, попита тя и допълни, че с проверки на етикетите няма да стане, трябва здрава ръка, държавна роля. „Ние го виждаме, чрез налагането на таван на цените на храни. След Франция, Испания, Португалия, Унгария, Гърция, последните дни това направиха Словакия, Черна гора и Република Северна Македония“, каза още тя.

Председателят на партията увери, че това ще е едно от първите действия в следващия парламент. „Това е единствената работеща мярка в момента, но тя е временна. Истинската политика по осигуряване на храни на добри цени е грижата за земеделието. Веднага трябва да се възстановят “Напоителни системи“ и да се вържат към българските язовири. Трябва субсидиите на европейските земеделски производители и на българските да се изравнят. Да се преразгледат субсидиите и тук в България. Драконовски мерки за спиране на контрабандата при вноса на плодове и зеленчуци, а от днес и на яйца“, заяви Нинова и за пореден път призова служебния кабинет да спрат веднага вноса от Украйна. По думите ѝ тя не е член на Европейския съюз и можем да го направим.

Нинова обясни, че едновременно с овладяването на инфлацията, трябва да продължат да растат и доходите. „Категорично не приемаме проекта за бюджет на служебното правителство. Там се предвижда увеличаване на данъци и замразяване на доходи. В тази криза и бедност това е абсурд. Намерението да се премахнат данъчните облекчения в туризма ще удари сериозна по сектора, особено в този район. Искат да вдигнат и акциза на горивата и енергията. Няма да го позволим, ще положим всички усилия – ще говорим с всички“, категорична е тя и допълни, че трябва да имаме друг бюджет със стимули за икономиката и помощ за семействата.

Друг важен въпрос според Нинова остава темата за войната и мира. „Нашата позиция е ясна – неутралитет на България. От БСП винаги сме настоявали за спиране на военните действия, дипломатически преговори и установяване на траен мир. Подкрепата за предоставяне на оръжия означава още война и смърт“, смята лидерът на социалистите.

Според председателят на БСП някои партии се опитват да експлодират въпроса за войната и мира, посягайки на паметници – Паметника на Съветската армия. „Не за първи път общинските ни съветници в София се борят за запазването му. Десните партии посягат на паметта на България. Ние направихме жива верига, протест. С наши средства ще сменим счупената плоча, защото това е паметта на българския народ. В Пловдив пък им скимнало да посегнат на паметника Альоша – в неделя ще има поход на мира, отново жива верига и ясна позиция“, посочи лидерът.

Нинова очерта темата за съхраняване на българските ценности, традиционното семейство и българските деца като изключително важна и надпартийна. „Ние водим тази битка поне от 5 години, тя е изключително тежка и имат намерението на ди въведат между 40 и 60 пола, различни от мъжки и женски. Това е джендър идеологията. Ние не искаме да сме “родител-1“ и “родител-2“, искаме да бъдем майка и баща. Искаме децата ни да са момче и момиче, а не нещо трето. Това е посегателство срещу човешката природа“, категорична е тя.

По думите ѝ дори решението на КС относно Истанбулската конвенция не ги спира. „Преди 2 седмици ЕК реши, че ще я ратифицира от името на всички европейски държави, въпреки че 6 държави не сме съгласни. Много пъти съм писала до европейски институции и до Партията на европейските социалисти, че това не отговаря на българската Конституция и ми казват да си променим вътрешното законодателство", обясни председателят на социалистите.

Пред присъстващите Нинова даде и още един пример: „Съдът по правата на човека в Страсбург взе решение по повод дело в Литва, че тази идеология може и трябва да се преподава в училищата. И в нашите учебници вече има такива уроци – по “Човекът и природата“ за 6-и клас. Също така Министерството на образованието прави анкети при малките деца, в които да се определят как се възприемат – като момче, момиче или нищо друго“, посочи тя.

„Затова ни подкрепете за този референдум, но и за изборите. Защото ние сме единствената партия, която е против джендър идеологията. Само благодарение на нас, два пъти в парламента спираме това. Благодарение и на църквата, които оказват сериозна подкрепа“, каза още Нинова.

По думите ѝ ГЕРБ, ПП и ДБ не са алтернатива едни на други, те са едно и също. „Гласуваха заедно за нова ескадрила F-16, както и изпращане на оръжия за Украйна. Заедно подкрепят джендър идеологията и събарянето на паметниците и унищожаване на паметта на България, а също и бюджет под 3% дефицит, който би означавал рязане на социалните доходи и вдигане на лихви. По големите политики те нямат различия, единственото за което се карат е кой е по-корумпиран“, смята лидерът на БСП.

И продължи: „ Алтернативата на всичко това е БСП – ние сме за мир, против джендър идеологията, за социална политика, за засилена роля на държавата, за запазване на паметниците и паметта на България. Това е днес изборът – десни, либерални, глобалистки, джендъристки или социална, национално отговорна партия с роля на държавата в икономическите, в обществените отношения.“

Във връзка с Еврозоната Нинова обясни, че в момента не трябва да се приема еврото, защото ще доведе до удар по икономиката, ще се повишат цените и най-вече – няма да е полезно за домакинствата.