Нинова: Саботират бюджета, но няма да отстъпим за пенсиите

БСП няма да мръдне от позицията за 370 лв. минимална пенсия и бонус от 120 лева за трите месеца

Новини
17:03 - 08 Септември 2021
2776
Нинова: Саботират бюджета, но няма да отстъпим за пенсиите

Някой умишлено саботира бюджета. БСП няма да мръдне и отново ще гласува допълнителните 120 лв. за пенсионерите, минимална пенсия от 370 лв., както и преизчисление на останалите, обяви соцлидерът Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Искаме в този хаос и безредици в Народното събрание и държавата да сме ясни каква е позицията на БСП. По време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиите на протеста освен за мнозинство и за редовно правителство, така и за мнозинство за бюджета. Абсолютно отговорно разбираме, че актуализацията на бюджета трябва да има, за да не оставим хората на прага на три кризи пред тежка зима. Отказаха ни - партиите на протеста, каза Нинова.

Още тогава и до ден днешен предупреждаваме ,че ще се случи това, което се случи - хаос, взаимни обвинения, плаващи мнозинства, продължи тя. Тя подчерта, че БСП няма да отстъпи от вчерашното решение на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за трите месеца като антикризисна мярка, да се преизчислят пенсиите като 1 г. стаж да се изчислява с коефициент 1,35 , а минималната да стане 370 лв.

Прави се опит да се отстъпи от тези решения да се заобиколи парламентаризма. Ще продължим да гласуваме за тези две решения  и няма да отстъпим не защото е на инат, а защото тези парии са нужни.

Абсолютно несъстоятелно е мнението, че така се взривява бюджета. Тези две решения, ако ги съберем, разликата е 453 млн. лв. Това не е  възможна сума за събиране. Към август месец Министерството на финансите е обявило, че съпоставени към юни 2020 г. постъпленията в приходите през тази година за юни са с 3,3 млрд. лв. или 15,5% повече. Това е само за юни. До края на годината има още 6 месеца, а засега събираемостта върви добре. Може да се орежат и различни пера, като например няма нужда от 13 млн. лв.  бонуси към заплати от 5 хилядните заплати на КЕВР, категорична бе тя.

Някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това е излишно, загуба на време и затова вече виждаме умисъл, каза тя.

Изобщо да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат пари от едни, за да дадат на другите. Това са Бойко Борисови приказки, с каквито противопоставяше различните групи. Призоваваме за спокойствие, разум и отговорност. Ако продължават така, особено партиите на протеста, няма да има актуализация на бюджета изобщо, да се сърдят на себе си. Председателят на бюджетната комисия е на ИТН днес цял ден свиква някакви комисии, легитимни, нелегитимни, в някакви ъгли. Ако не знаят как се прави, да попитат. Ще хвърлят държавата в тежка криза, предупреди лидерът на БСП.

Има възможност за по-високи приходи от данъци, ДДС, акцизи, които не са отбелязани в актуализацията на бюджета. Не може до юни да имаш толкова приходи и от юли до декември нула. Големият бюджет, не искам да сме лоши пророци, но ще е по-проблемен от ДОО. Защото там започват много разговори, каза Нинова. И критикува служебното правителство, че не е помислило за ресторантьорите, хотелиерите и туристическия бранш.