Нинова се вихри в НС: Г-н Донев, вършете си работата и не ни давайте акъл!

Не виждам "Промяната" да сте около трибуната, за да принудите премиерът да внесе бюджет, иронизира соцлидерката

Новини
12:56 - 29 Ноември 2022
4079
Нинова се вихри в НС: Г-н Донев, вършете си работата и не ни давайте акъл!

Гневно изказване, отправено към служебния кабинет, направи соцлидерката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод удължаването на стария бюджет и нежеланието на правителството да внесе нов за 2023-а.

Вие не можете да поставяте условия на НС и депутатите, които и да са те, и в което и да е Народно събрание, тросна се соцлидерката на служебния премиер Гълъб Донев. Вършете си работата, не ни давайте акъл и не нарушавайте законите в страната, сряза го тя.

Не виждам от "Промяната" да сте тук и да окупирате трибуната, за да принудите Гълъб Донев да внесе бюджет, иронизира доскорошните си партньори Нинова.

Тя се зае да срива "опорките" на служебния кабинет, с които се оправдава, за да няма нов бюджет.  

"Казвате - не можем да правим дългосрочни политики – на пенсии, майчинство, детски надбавки. А можете да финансирате закупуване на самолети през 2030-а. Тя по-близка ли е от 2023-а?", попита риторично шефката на БСП. 

Да увеличим заплатите на 500 000 работещи бедни. Вчера сте спрели 20 милиона за хеликоптери за спасяване на здраве, а сте готови да преведете за самолетите. Пада ви и тая опорка. Правите дългосрочни политики, но в зависимост от интересите, натърти Нинова.

Тя обори и твърденията, че между първо и второ четене промени не можело да има. Не е вярно, подчерта лидерът на БСП.

Защо да не направим промени в социалното осигуряване и да повишим майчинството за 2 години? Защо да не предложим 850 лв. минимална работна заплата между първо и второ четене, попита риторично Нинова.

Нека решим как да осигурим икономиката и държавата през зимата.

Като искате социална политика, къде ви е минималната работна заплата? Къде са ви понятията енергийната бедност и енергийно бедни? А безплатните учебници за децата, къде са ви? Не можа само на думи да говорите за социална политика, а да няма нищо. Ние от БСП внесохме 11 социални закони, изброи Нинова.

И призова: "Да се обединим около разумна решение - имаме голяма задача – да отдвърнем на предизвикателството,че НС е мястото, където се взимат решения. От нас зависи дали ще продължим или ще сме в улея на парламентарната демокрация и идване на нещо друго, заключи Нинова.

Вместо да се обединим и Гълъб Донев да внесе бюджета, както е по закон, депутатите ви в комисията подкрепиха удължаването. И така даваме изход да не се спази закона, контрира я Настимир Ананиев. 

И попита защо се обръща към "Промяната", а не към ДПС и ГЕРБ, с които гласуват заедно.

Знаем ви тия мантри за хартиената коалиция, сряза и него Нинова.   

Снимка: Агнес Методиева