Нинова: Ще подкрепим правителство на ИТН, но с условия

Лидерката на БСП бе категорична, че партията няма да участва в кабинет на "Има такъв народ"

Актуални новини
17:05 - 17 Април 2021
6499
Нинова: Ще подкрепим правителство на ИТН, но с условия

При предлагане на правителство от ГЕРБ парламентарната група на БСП ще гласува против. С "Има такъв народ" ще се проведат консултации. БСП, при определени условия, ще подкрепи правителство, издигнато от тях, но без да участва в него, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след проведения днес пленум на партията.

Нинова изброи 5 исканията на БСП: бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за намаляване на нейните социални и икономически последици; борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма; обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти; прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС и представяне на преработен национален план за възстановяване и усточивост; промени в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции.за достоверно отчитане на всеки глас и мерки за рязкото ограничаване на корпоративния и купения вот.

Ако партията, която предлага правителство или излъчени от нея кабинет, смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на коалиционните си партньори, които противоречат на основните политически приоритети и политики на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната ни група, категорична бе Нинова.

Ако се стигне до възлагане на трети мандат на БСП Националният съвет и парламентарната ще вземат решение в спешен порядък. Националният съвет изрази позиция за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна
Йотова. Започваме разговори с Радев и Йотова за формулата за издигане и политиките, които те ще защитават,
обясни Нинова.

Снимки: Агнес Методиева