Нинова: Туризмът се подкрепя с мерки "на парче"

Червеният лидер отново поиска разчет за бюджета от правителството

Новини
16:53 - 12 Май 2020
2217
Нинова: Туризмът се подкрепя с мерки "на парче"

Вярно е, че ресторантьорството и хотелиерството пострадаха, но това е работа на парче, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Нинова припомни, че от месец социалистите настояват за едно и също нещо и днес продължават отново.

„Първо, анализ да ни се представи от правителството за състоянието на бюджета: феврури - излишък, март - дефицит, сега пак е в излишък. Никой не знае какво се случва в бюджета. За да се прави разумна данъчна и финансова политика, трябва първо да се знае какво е наличното съсотяние към сегашния“, изтъкна още Нинова.

Според червения лидер, трябва да се направят разчети за приоритетните сектори. „Вярно е, че ресторантьорството и хотелиерството пострадаха най-много и трябва да получат помощ. Това е също работа на парче. Ние бихме искали по-комплексно мислене“, коментира още тя.

Според нея тук вече не става дума за медицинските мерки, които са се влияели според броя на заболелите и според ситуацията, а за дългосрочна държавна, икономическа и финансова политика с поглед за години напред и тя изисква много отговорно решение.

Червеният лидер уточни, че това съдържа поне два елемента – анализ на финансовото състояние към момента, разчети по сектори и предложения как на тези сектори да бъде помогнато облечено в законодателната форма актуализация на бюджета. „Това е разликата между тях и нас“, обясни лидерът на БСП.

Ще подава ли финансовият министър оставка, дали ще се разберат с Борисов, си е тяхна работа, а нашата е в България да има ред, законност и предвидимост, отсече Нинова.

Според нея изречението на Борисов "като не иска да си подава оставката" по адрес на Горанов е достатъчно красноречиво за разнобоя.

На въпрос, ако тя е премиер и нейния финансов министър не е съгласен, Нинова заяви, че ще разговаря и ще убеждава с аргументи защо е наложително. "Особено ако аргументът на финансовият министър е този, който е бил и досега, че администрацията не може да се справи с диференцирано ДДС. Това е лесно решим проблем. Вторият, че ще има недостиг на бюджета. Ще убеджавам с какво трябва да се компенсира бюджета. Разговорът е най-доброто решение, но сега те какво ще правят двамата, си е тяхна работа", посочи още Нинова.

"Днес г-н Борисов е заявил, че г-н Горанов не е съгласен, но колкото и да не е съгласен това е политическо решение и ако не иска да си подава оставката. Да сме наясно, че тези промени трябва да се направят с актуализация на бюджета, която може да внесе само Министерски съвет. Ние като депутати не можем. Как ще се разберат двамата, ще направи ли Горанов актуализация на бюджета, ще подава ли оставка, си е тяхна работа. Нашата работа е в България да има ред, законност и предвидимост. Те изискват промени в бюджета за тези данъчни политики. Обратното означава - хаос, несигурност и типичното за премиера поведение да взема решение под натиск и под заплаха за протести и нестабилност на управлението му", изтъкна Нинова.