Нинова за аферата НАП : Как хората с изтекли данни да си сменят ЕГН-то?

Властта да набележи конкретни мерки след кибератаката, зове лидерката на БСП

Новини
20:19 - 24 Юли 2019
2982
Нинова за аферата НАП: Как хората с изтекли данни да си сменят ЕГН-то?

"Пробивът в системата на НАП е огромен проблем. Над 2 милиарда лв. се изхарчиха за електронно правителство, а резултатът не е нулев, а под нулата – сринати митници, система на НАП, Търговски регистър, ГРАО, ЦИК, Народно събрание, Министерство на правосъдието. Не остана несрината система.", отсече пред Би Ти Ви соцлидерът Корнелия Нинова. Според нея 2 милиарда лева са хвърлени на вятъра.

"Некадърно свършена работа и може би корупционно свършена. Правителството генерира нестабилност и несигурност. Отново имаше информация, че „Фолксваген“ не предпочитат България за нов завод – как да дойдат инвеститори при тази среда в България. Нека да се вслушаме в експертите. Това е опасност. Личните ни данни са на показ", отбеляза Корнелия Нинова и предупреди, че няма сигурна защита при изтичае на личните данни,защото няма как да се смени ЕГН-то.

Нинова остро критикува кабинета, наричайки реакцията на правителството неадекватна. „И другаде се случват такива неща, но няма случай данните на 5 милиона души да са публични. CNN написаха „Цяла нация е хакната”, каза Нинова. Според нея реакцията трябвало да е друга – да се признае кризата и да се обявят конкретни мерки, коментира тя. "Вместо да излязат и да кажат- имаме проблем, решаваме го с общи усилия, те се скриват и казват, че опозицията е виновна и че плаши народа. Това е безотговорно към 5 милиона българи", разкритикува реакцията на управляващите соцшефката.

Червената лидерка се спря и на темата по сделката за самолетите F-16, която определи като твърде скъпа за възможностите на България „Крайният вариант за сделката за изтребителите се разграничава от мандата, който имаме ние, даден ни от Националния съвет на партията и от решението на парламента. Партията има решение за модернизация до 2 % от БВП. Има нужда от модернизация, но крайният договор много надвишава тази цена. Сделката е твърде скъпа за възможностите на България", коментира председателката на БСП. Нинова обърна внимание, че според военно-техническата експертиза, в крайния вариант тези самолети не са окончателно оборудвани. Тя допусна, че вероятно, за да се свали цената, правителството се е лишило от брой ракети, брой пилоти, които трябва да се обучат.