Нищо ново под слънцето: Шампионът на България стартира най-рано в Европа

Спорт
12:08 - 29 Април 2021
1476
Нищо ново под слънцето: Шампионът на България стартира най-рано в Европа

Шампионът на България ще стартира най-рано в европейските клубни турнири този сезон. Почти сигурно това ще е Лудогорец, който ще започне европейското си участие още 6/7 юли в първия квалификационен кръг на Шампионската лига.

За сметка на това представителите ни в новия турнир Лига на Конференциите ще имат малко повече време за отдих и подготовка. Трите ни представителя в третия по сила турнир започват от втори квалификационен кръг, а първите мачове от него са на 22 юли.

Ако ЦСКА намери място в Лигата на Конференциите отборът ще е поставен в този втори кръг на надпреварата със своя коефициент 8.000. Всички останали отбори обаче ще ползват държавния коефициент, а не своя собствен. Вкарването на два отбора в групите на Лига Европа повиши държавния коефициент на 4.075, който почти сигурно ще е достатъчен и на останалите ни представители да бъдат поставени във втория кръг на надпреварата, но за следващите не е сигурно.

Лудогорец ще влезе в Шампионската лига с коефициент 28.000, който вероятно ще бъде достатъчен на клуба да бъде поставен в жребиите поне до третия кръг на Шампионската лига.

Тази година българският шампион на практика ще има право на две грешки преди да отпадне от Европейските турнири, но само, ако отстрани 1 съперник. При положение, че шампионът ни отпадне в първия квалификационен кръг ще продължи участието си в Лигата на Конференциите. Ако обаче отстрани първият си противник и отпадне в следваща фаза то тогава клубът ще премине първо през Лига Европа и отпадане от втория по сила турнир ще го изпрати отново в Лигата на Конференциите.