Ниската раждаемост в Япония е заплаха за нацията

Миналата година японското правителство задели 3,5 трлн. йени (25 млрд. долара) за политики, предназначени да подпомогнат младите семейства

Новини
16:20 - 05 Май 2024
2386
Ниската раждаемост в Япония е заплаха за нацията

Броят на децата в Япония е спаднал до ново рекордно дъно, като ярко напомняне за демографските предизвикателства, които тежат на втората по големина икономика в Азия, пише Investor, като цитира Bloomberg.

Популацията на децата до 14 години намалява за 43-та поредна година до около 14,01 млн. души към 1 април, сочат данни на Министерството на вътрешните работи и съобщенията. Съотношението на децата към общото население на Япония е намаляло до 11,3%, също достигайки най-ниското си ниво за всички времена.

Общото население на Япония намалява стабилно от около 2010 г. насам, което води до хроничен недостиг на работна ръка, докато нарастващият дял на възрастните хора в страната оказва натиск върху по-високите разходи за медицинско и социално осигуряване. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като раждаемостта в Япония е една от най-ниските в света и остава доста под нивото на заместване.

Миналата година японското правителство задели 3,5 трлн. йени (25 млрд. долара) за политики, предназначени да подпомогнат намаляващата раждаемост. Премиерът Фумио Кишида предупреди, че демографската криза в страната заплашва да подкопае способността ѝ да функционира като общество. Той обеща редица мерки, без да уточнява откъде силно задлъжнялата страна ще намери пари за тях.