Норвегия обложи богаташите, те я напускат

50 от най-заможните в страната вече я напуснаха заради скок на данъците

Новини
15:54 - 11 Април 2023
5225
Норвегия обложи богаташите, те я напускат

50 милионери и милиардери са напуснали Норвегия през последната година заради повишаването на налога върху богатството им и правителството в Осло вече търси мерки да спре бягството на топ данъкоплатци, пише "Дейли Телеграф".

Сред тях е и норвежецът, който до момента плащаше най-много на държавата - индустриалецът Кйел Инге Рьоке с лично състояние в размер на 1,71 млрд. евро. По данни на вестник Dagens Naeringsliv напусналите страната богаташи притежават общо почти 3,5 млрд. евро.

Норвегия е една от малкото страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която облага със специален данък най-богатите си жители.

През 90-те и в началото на новия век повечето от най-развитите държави се отказаха от тази практика поради опасения от изтичане на капитали.

В наши дни позицията на ОИСР е, че този тип облагане има негативен ефект върху дългосрочния растеж, като влияе негативно на предприемачеството и демотивира тези, които иначе биха поемали повече риск в начинанията си.

В същото време, от 2021 г. Норвегия се управлява от коалиция, позиционирана в ляво-център. С приетия миналата есен бюджет се увеличи облагането на най-богатите.

Всеки норвежец с богатство над 150 000 евро трябва да плаща по 1% данък на всичко над този таван, като 0,3% отиват в държавата, а 0,7% - в общината, където гражданинът живее.

При данъкоплатците със състояние над 1,75 млн. евро ставката е 1,1%, като допълнителният 0,1% е за държавата.

Вече се затегнаха и възможностите за лесна и евтина продажба на активи в страната от лица, които над 5 г. живеят зад граница.

Оказва се, че стоящият много добре като политическа реторика данък върху богатството всъщност има много малък принос за хазната, пише британското издание. Според ОИСР едва 1% от налозите идват от тази мярка.

Заради масовото напускане на страната, правителството в Осло сега обмисля и

допълнителен данък „на излизане“ за тези, които се изнасят в друга държава.

Единствените страни в ОИСР, които продължават да таксуват допълнително най-богатите са Норвегия, Испания и... Швейцария. Алпийската държава обаче има по-различна и гъвкава система на облагане, която се оказва за предпочитане пред норвежката. Например, в някои кантони лице, което живее, но не работи в страната, може да избере благоприятен еднократен данък въз основа на своите разходи и стандарт на живот, а не на своите световни доходи и активи.

Така, в крайна сметка, Швейцария събира 4% от данъците си от топ богаташите - 4 пъти по-ефективно от Норвегия.