НОЩ се завърна с брифингите и лошите новини (НА ЖИВО)

Общество
10:02 - 01 Октомври 2020 (обновена)
5274
НОЩ се завърна с брифингите и лошите новини (НА ЖИВО)

Брифингите на Националния оперативен щаб (НОЩ) се завърнаха. А лошите новини започнаха от първата минута с отчет на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Само за една седмица броят на болните от COVID-19 у нас се е увеличил с цели 1550 души, а излекуваните са двойно по-малко - едва 767 души. България е на осмо място по смъртност в ЕС към 30 септември.

Над 8000 са леглата у нас към момента, за прием на пациенти с коронавируса. Към края на септември 10 на сто от капацитетът е запълнен, а 4 на сто - от леглата за интензивно лечение. Недостигът на медици обаче остава максималният риск. 

Oбщо 409 лекари и 387 медицински сестри са заразени у нас досега от началото на епидемията от коронавирусната инфекция. В момента в интензивните отделения в страната има един медик и една сестра. 

Положителните деца в градините в момента са 12, а 14 са заразените учители. Учениците с положителен PCR тест до 30 септември са 117, а 72 са дали учители, отчете още министър Ангелов.

Оказва се, че броят на карантинираните в училищата превъзхожда с пъти този в забавачките. 

Процентът в градините и училищата към момента е по-нисък от средния процент на заболеваемост за цялото общество. "Това ни дава правото да направим заключението, че нямаме по-висока заболеваемост в образователната система", похвали се още Ангелов. 

От отчета му стана ясно още, че всички звена, нуждаещи се от предпазни средства в страната, имат в наличност значителни количества.

Достатъчно количества ремдезивир имало в страната и всички те били разпределени в звена в страната. "Нямаме недостиг на препарата и е осигурен за всички нуждаещи се пациенти", увери проф. Ангелов. 

Началникът на НОЩ проф. ген. Венцислав Мутафчийски също е там, като той пък отчете, че в армията има модел за поведение, който може да се ползва в цялата страна. Във Въоръжените сили разпространението на болестта е все още клъстерно, а не дифузно и там са били инфектирани само 96 души, като в това число влизат и 46 медици и сестри във ВМА.

10 са заразените курсанти във военните училища и разкри, че те са били заразени преди да постъпят в школата. Най-големите огнища били в поделение в Централна България - 30 души и във формирование в Източна България, както и 20 души около София в 2 поделения. "Тези процеси са преодолени", увери Мутафчийски. 

Той обърна внимание и на журналистите, присъстващи на брифинга, че 15 на сто от тях не носят правилно маските. И напомни изследванията на науката, че само те могат да предпазят до ваксина срещу коронавируса. "Те намаляват вирусния товар, доказано е напълно", повтори Мутафчийски. И цитира пример с круизен кораб в Аржентина, на който избухва коронавирусна епидемия. Капитанът издава заповед всички да носят маски, в резултат на което над 80% изкарват вируса или без симптоми въобще, или със съвсем леки симптоми. Ген. Мутафчийски разкри детайл, който дори Американският център за контрол на заразните болести се пази да публикува - че SARS-CoV-2 се разпространява и аерозолно, а не само по капков път. 

23 били показателите, които се следели у нас, на база на които се взимали и решенията за мерките у нас. "Ще има тенденция за увеличаване на заболеваемостта", категоричен е здравният министър. Той призна, че не може да се живее цял живот с ограниченията, а трябва обществото да свикне да живее с мисълта за коронавирусната инфекция, за да се изградят навиците - носене на маски в закрити пространства, спазване на разумна хигиена и дезинфекция, спазване на правилата за социална и физическа дистанция и не на последно място, контрол върху въпросните мерки. "Ще се налагат санкции", предупреди министърът. 

А главният държавен санитарен инспектор доц. Кунчев допълни, че тенденциите у нас не са непременно лоши, но се вижда много ясно плавното нарастване на случаите. 

По повод високия процент смъртност у нас, епидемиологът уточни, че фактор за това е и възрастта, и здравословното състояние на обществото, но и късното постъпване в болница след заразяване и усложняване на състоянието. Попитан за процента смъртност след постъпване в реанимация, здравният министър уточни, че действително интубираните пациенти в голям процент загиват. "Нещата зависят предимно от това кога започва лекуването на пациента, както и от възрастта му и придружаващите заболявания", напомни проф. Ангелов. Все пак нивото на столичните и областните болници било високо. По отношение на машините ECMO, които се включват при най-тежко страдащите болни от COVID-19, те са били едва 2-3 в началото на епидемията, а към днешна дата те били повече. "Имаме голям процент пациенти, интубирани и излекувани. Не всички интубирани са обречени", подчерта той. 

A по повод твърденията, че маските водят до задушаване, министърът напомни, че ако това беше вярно, той и колегите му хирурзи, досега трябвало да се окажат в състояние на тежка борба с последици от хипоксия, предвид ежедневието им. 

"Ако сложим дадено число болни за въвеждане на карантини, това не би било обективно, защото зависи дали има дифузно или клъстерно разпространение. В момента разработваме предложение към МОН на конкретни числа в хода на есенно-зимния сезон, които да ни служат за отправна точка за взимане на решение на областно ниво. Вчера имахме видеоконферентна връзка с всички РЗИ-та, като унифицирахме подхода си към всички болници и училища какво да е поведението при епидемичен взрив", добави министърът.