Нотингам с първа победа във Висшата лига след 23 години

Единственото попадение в срещата с Уест Хем бе дело на новото попълнение Тайво Авоний

Спорт
18:38 - 14 Август 2022
1989
Нотингам с първа победа във Висшата лига след 23 години

Нотингам Форест постигна първата си победа във Висшата лига през 21-и век. Двукратният европейски клубен шампион надви Уест Хем с 1:0 в мач от втория кръг от елита на Англия.

Двубоят в Нотингам бе истинско зрелище, в което имаше няколко отменени гола, няколко греди и още куп положения, които държаха феновете на тръни до последно. В герой за тима на Стив Купър се превърна вратарят Дийн Хендерсън, който спаси много удари към вратата си, включително хвана и дузпа на Деклан Райс.

Единственото попадение в срещата пък бе дело на новото попълнение Тайво Авоний. По този начин Нотингам вече има 3 точки в актива си на 10-о място във временното класиране. Уест Хем, от своя страна, остава без точки и е на 19-о място в таблицата.

Двубоят на „Сити Граунд“ бе изпълнен с положения от началото до края. Още в 8-ата минута гостите имаха страхотен шанс за гол. Арън Кресуел изпълни добре пряк свободен удар, но топката профуча на сантиметри над вратата.

Пет минути след това Неко Уилямс намери Тайво Авоний в наказателното поле на Уест Хем и бившият нападател на Унион Берлин стреля с глава, но неточно.

Уест Хем отговори с две добри положения. Първо Саид Бенрама стреля от границата на наказателното поле, но Дийн Хендерсън спаси без проблем. След това Томаш Соучек надскочи защитниците в червено и стреля с глава, но отново бившият вратар на Манчестър Юнайтед се намеси перфектно.

В 42-ата минута Неко Уилямс стреля отблизо, но много безотговорно и Лукаш Фабиански спаси.

При ответната атака топката стигна до Деклан Райс, който успя да промуши топката между защитниците на Форест към Бенрама. Алжирецът си спря топката и с хубав завършек с десния крак я прати в мрежата на домакините. Съдията Робърт Джоунс обаче отиде да преразгледа гола с ВАР и видя, че Бенрама е зад защитата, което доведе до отмяна на попадението.

Във втората минута на добавеното време, обаче, Нотингам поведе. Хари Тофоло направи страхотен пробив от лявото крило в наказателното поле. Последва пас към Джеси Лингард, който бе на десетина метра от вратата на Фабиански. Той стреля, но слабо. За късмет на домакините топката рикошира в Бен Джонсън и стигна до Тайво Авоний, който с коляно я довкара в мрежата.

Второто полувреме започна с хубав шанс за тима на Дейвид Мойс. Пабло Форналс стреля много силно от границата на наказателното поле, но топката уцели гредата.

В 54-ата минута гол на Бренан Джонсън не бе зачетен, тъй като нападателят на Нотингам се намираше в засада. Четири минути след това Лукаш Фабиански трябваше да спясава удар с глава на Муса Ниакате.

След час игра Бенрама стреля прекрасно от пряк свободен удар, но топката уцели гредата.

В 63-ата минута Соучек стреля към вратата на Нотингам. Кълбото обаче срещна ръката на Скот Маккена по пътя си към мрежата и след преразглеждане с ВАР бе отсъдена дузпа. Зад топката застана Деклан Райс, който стреля в долния десен ъгъл, но хендерсън се хвърли и улови топката.

Три минути след това Ниакате пропусна да реши мача. Той стреля отблизо след центриране, но топката мина покрай левия страничен стълб.

В следващите минути хората на Дейвид Мойс притиснаха своя съперник, докато домакините разчитаха на контраатаки. Колкото и усилия да полжиха „чуковете“, те не доведоха до нищо и така Нотингам постигна първи успех в най-високото ниво на английския футбол през този век, а лондончани остават без нито една точка след два мача.