Нов ефект от пандемията: Ковид-19 причинява и рязко оплешивяване

Новини
17:29 - 06 Август 2020
1248
Нов ефект от пандемията: Ковид-19 причинява и рязко оплешивяване

Редица пациенти съобщават за необичайно последствие след възстановяването от коронавирусната болест – косопад, съобщи специаизирания сайт Нюз Медикал. Няколко членове на "Survivor Corps", групата във Фейсбук за хора, преборили Ковид-19, наскоро се сблъскали с прогресивно оплешивяване месеци след като са се възстановили от тежкия остър респираторен синдром на коронавирус-2 (SARS-CoV-2).

Екип от изследователи проучиха данни от 143 пациенти, възстановили се от Ковид-19 и откриха, че 44% заявяват, че имат влошено качество на живот. Много възстановени пациенти съобщават за постоянна кашлица, умора, болки в ставите, затруднено дишане и болки в гърдите. Няма обаче нито едно сведение за загуба на коса.

Някои експерти остават объркани как коронавируса може да причини загуба на коса след възстановяването. "Косопадът е добре описан феномен след всеки физиологичен стрес върху тялото", казва д-р Амеш А. Адаля, експерт по инфекциозни болести и учен от Центъра за здравна сигурност на "Джон Хопкинс".

Лекарите смятат, че загубата на коса може да бъде обвързана с телогенен ефлувиум (втората по честота форма на косопад), временно състояние, при което хората се сблъскват с прекомерно падане на косата след стресово житейско събитие. Около 85 до 90% от космите на косата на здравия човек са във фаза анаген или в активен етап на растеж. Останалата част от косата е във фаза на покой, известна още като телогенна фаза. 

Падането на косата е нормално, тъй като тя остава в анагенна фаза за около 2 до 4години, след което преминава в телогенна фаза, в която пада, за да бъде заменена с нова. В състояние, наречено телогенен ефлувиум, повече косми преминават във фаза на покой, което води до падане на повече коса, особено от горната част на скалпа. Някои от факторите, които могат да причинят това състояние, включват голяма хирургична операция, значителен стрес, физическа травма, екстремна загуба на тегло, внезапни промени в храненето, висока температура или тежко заболяване, резки промени в хормоните, хипотиреоидизъм и недостиг на желязо, наред с други.

Според д-р Естер Фрийман, ръководител на Дерматологичния регистър за Ковид-19, която има 1000 случая от 38 страни, има все по-голям брой хора, които съобщават за загуба на коса след възстановяването. Тя отбеляза, че косопадът не е изненадващо явление, тъй като хората започват да наблюдават косопад около три месеца след като са били болни или след стресиращо житейско събитие. Възстановените пациенти съобщават за загуба на коса в началото на юли, а са били заразени между април и май.

Въпреки че загубата на коса най-често е само временна, тя може да бъде стресова. Лекарите препоръчват правилно хранене, особено косумация на храни, богати на желязо и витамин D. Освен това добавки за косопад могат да помогнат за възстановяване на здравето на косата, като намаляват падането ѝ.