Нов масиран руски обстрел над Украйна

От рано сутринта беше обявена въздушна тревога

Новини
12:54 - 29 Декември 2022
2899
Нов масиран руски обстрел над Украйна

Украйна съобщи за нова вълна от руски ракетни удари днес по редица населени места, включително и столицата Киев. От рано сутринта беше обявена въздушна тревога из цялата страна.

Украинските военновъздушни сили обявиха, че Русия е извършила удари с дронове камикадзе и е атакувала Украйна от различни посоки с крилати ракети. По информация от президентския съветник Михайло Подоляк срещу Украйна са били изстреляни над 120 ракети.

Експлозии е имало в Киев, Харков, както и района на Лвов. В столицата има прекъсвания на електричеството. Властите в Днепропетровска и Одеска област също обявиха спирания на тока.

Междувременно, в годишното си обръщение към украинския парламент президентът Володимир Зеленски заяви, че възстановяването на Украйна след войната ще бъде най-големият икономически проект в Европа.

„Трябва да възстановим от руините територията, в която руските окупатори нахлуха след 24 февруари. По същия начин ще възстановим нормалния живот на територията на украинските Донбас и Крим, които бяха незаконно окупирани през 2014 г. и оттогава бяха доведени до катастрофа от окупаторите”, заяви държавният глава.

„Все още е трудно да се прецени необходимото количество ресурси. Но със сигурност можем да кажем, че трябва да дадем приоритет на възстановяването на тези компании, които са били в Украйна или са дошли в Украйна по време на войната. Тези, които напуснаха руския пазар по време на войната. И това е справедливо”, добави Зеленски.