НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗДОР, този път в РЕДИЦИТЕ НА ДСБ

Председателката на структурата в столичния район "Лозенец" Елена Спасова бе изключена заради уронвена на престижа

Новини
13:24 - 13 Ноември 2022
7137
НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗДОР, този път в РЕДИЦИТЕ НА ДСБ

Нова политотлъчка, този път в редиците на ДСБ. Председателката на структурата в столичния район "Лозенец" Елена Спасова бе изключена. Тя бе един от вътрешните опоненти на лидера Атанас Атанасов. Дори издигна кандидатурата си миналата зима при избора на председател на партията, но я оттегли в полза на Цецка Бачкова. 

Спасова обяви, че е изключена заради уронване на престижа на ДСБ след изразено от нея инакомислие. "По-зрелите от вас помнят времената, когато Партията беше права, дори когато греши", написа тя във "Фейсбук". Смята да обжалва санкцията. "В националната политика разпознаваеми лица остават един генерал и неговият бард. 800 + 300 преференции", написа още тя, визирайки Атанасов и (вероятно) Стоян Михалев:

Шефът на вътрешния арбитраж Иван Димитров заяви, че изключването е заради течащи отдавна несъвместими прояви с партийните принципи и с устава. Конкретно като провинение той посочи нейни изказвания срещу Украйна. Била против позициите на ДСБ по въпроса. Всичко това било видно от постовете й в социалните мрежи. Вероятно поради този изваден мотив срещу нея Спасова припомни вчера във "Фейсбук" стар свой пост. В него осъжда нападението на Русия. "Дълбоко осъждам всяка агресия към чужд народ и чужда държава. Цивилизованият свят не биваше да допуска това, но го допусна. Допусна го поради слабо лидерство, недалновидна политика и подценяване на противника", пише на 26 февруари Спасова.

Успоредно Димитров не скри, че тя е имала противоречия с партийното ръководство. Постове пишела и срещу него. А според устава, публични нападки срещу ръководството били равносилни на нападки срещу цялата партия и нейната политика. Димитров каза още, че решението за изключване било доста тежко, но подкрепено в крайна сметка от тримата членове на арбитражната комисия. Няколко пъти опитал да говори със Спасова - напразно. Той каза още, че всяка партия, и особено ДСБ, живее с критични мнения, но мястото им било на вътрешните форуми.  

Но това не е единствената драма в ДСБ тия дни. Други хора сами са напуснали. Сред тях е Жени Шиер, също от ДСБ - София. "В процес е чистка на неудобните членове и изключването започна", написа тя в мрежите. Димитров пък каза, че други хора не са изключвани.

Събитията в ДСБ повлякоха отрицателни реакции извън партийните среди. "Лош знак са изключванията от ДСБ, много лош. Не се бъркам в партийни работи, но остава лош привкус. Така правят в БСП, така правят в ГЕРБ, в ДПС за да укрепят лидера или група около него. Но в демократична партия да не можеш да устоиш на различното мнение е много лош знак. Най-вече на задрямалия съветски човек. Сигурен съм че имат основания, но липсата на публичност говори, че основанията не са за пред публика, което пак връща темата към "съветския" човек", коментира в мрежите общественикът Илиян Василев.