Нов резил за националите ни на мача с Литва

Българският отбор имаше човек повече почти през цялото време, но грешни атаки им отнеха победата

Спорт
18:36 - 17 Юни 2023
5025
Нов резил за националите ни на мача с Литва

Българският национален отбор не успя да запише първа победа в евроквалификациите, след като завърши 1:1 с Литва, въпреки че домакините от 17-ата минута играха с човек по-малко, предава dsport.bg

Едвинас Гирдвайнис даде аванс на домакините в 15-ата минута, а две минути след това литовците останаха с човек по-малко след директен червен картон на Юстас Ласицкас. В 27-ата минута "лъвовете" се върнаха в мача с попадение на Марин Петков. 

Това е първа спечелена точка за националите в квалификациите за Евро 2024 в група G. Сърбия е на първо място в групата с шест точки от два мача, а Унгария с три от мача си с България. Черна гора също има три точки от мача си с "лъвовете", но черногорците ни победиха само с един гол, докато унгарците ни вкараха три. Литовците също имат една точка, след като в първия си мач загубиха от сърбите. 

В 3-ата минута Иван Дюлгеров сбърка и подари топката на Янкаускас, който подаде към капитана Фьодор Черни, но той стреля покрай вратата. 

При ответната атака Ивайло Чочев опита да изведе Мартин Минчев в празно пространство в наказателното поле, но защитник на домакините изпревари нападателя на Спарта Прага. 

В 15-ата минута Литва поведе в резултата. След центриране от корнер с изстрел от воле Едвинас Гирдвайнис прати топката във вратата на Дюлгеров.

Две минути след това домакините останаха с човек по-малко, след като Юстас Ласицкас получи директен червен картон за нарушение срещу Кирил Десподов. От последвалия пряк свободен удар Десподов стреля над вратата. 

В 23-ата минута Ивайло Чочев пробва акробатично изпълнение, но стреля над вратата, а след това се оказа, че е имало и засада. 

В 26-ата минута Десподов с няколо финта преодоля двама играчи на Литва, но голмайсторът Гирдвайнис блокира удара му. 

 
Минута след това "лъвовете" успяха да изравнят. Марин Петков получи извън наказателното поле и с прецизен удар матира Гертмонас за 1:1. 

В 33-ата минута Кирил Десподов центрира от корнер, топката стигна до Марин Петков, но нападателят този път стреля по слабо и Гертмонас улови. Десет минути след това Делев стреля от малък ъгъл, но стражът на Литва с крак отрази. 

В добавеното време на първата част вратарят Гертмонас отново блесна със спасяване при удар на Илия Груев. 

В началото на втората част влезлият като резерва Никола Илиев центрира в наказателното поле към Ивайло Чочев, но голмайсторът на българския шампион бе добре опазен от играч на домакините и не успя да отправи удар. 

В следващите минути момчетата на Младен Кръстаич стояха по добре на терена. В 58-ата минута Чочев центрира отдясно в наказателното поле, Десподов засече с глава, но над вратата. 

Десет минути след това Гвидас Гинейтис стреля от пряк свободен удар, покрай стената, но и покрай вратата. 

В 71-ата минута литовците тръгнаха в контраатака, която завърши с удар, спасен от Дюлгеров.

Четвърт час преди края на мача "лъвовете" стигнаха до два поредни корнера, които бяха изпълнение от Георги Русев, но не последва нищо опасно. 

В 82-ата минута Илиян Стефанов не успя да насочи топката във вратата на Гертмонас. В 87-ата минута Георги Русев центрира в наказателното поле, където Чочев овладя и стреля, но ударът му бе блокиран. Топката стигна до Илиян Стефанов, но слабо и стражът на Литва улови.