НОВ СКАНДАЛ: Петков притискал ДАНС да изготви списъци с руски шпиони

Лена Бориславова командвала външния министър, "Възраждане" дава премиера на прокурор

Политика
00:00 - 01 Юли 2022 (обновена)
9781
НОВ СКАНДАЛ: Петков притискал ДАНС да изготви списъци с руски шпиони

Премиерът в оставка Кирил Петков е притискал службите да изготвят списъци с руски дипломати, които да бъдат изгонени под претекст, че са шпиони. Въпросните списъци, придружени с методически указания, изготвени от началника на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова пък били изпратени на външния министър Теодора Генчовска. Това стана ясно след изслушвнето на Генчовска и на председателя на ДАНС Пламен Тончев от Председателския съвет парламента по повод скандала с изгонените 70 руски дипломати.

Извънредният председателския съвет, на който присъстваха шефът и зам.-шефовете на Народното събрание и лидерите на парламентарните групи приключи около 23:30 ч. Срещата продължи близо 5 часа с две прекъсвания.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов направи остър коментар след изслушването на Тончев и на Генчовска. Той определи историята като „изключително по-гнусна и по-мръсна”, отколкото е предполагал. 

„Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Изслушахме Външно министерство, изслушахме службите. Разказаха какво се е случило. Лъгал е брутално. Първо - еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци”, обясни Йорданов. Той потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Йорданов припомни хронологията: „На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка „Разни”. Няма точка „Руски шпиони”. Влиза премиерът и започва с точка „Разни”, която формулира като „Руски шпиони”, защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят”, поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си.

Тошко Йорданов разясни, че за някои от 70 дипломати има основания, но за други би изразил съмнение и обвини Петков в лъжа. „Той е лъжец. Лъже - няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвет. Има устни разпореждания на Петков”, каза още депутатът.  

Дипломатите пък не били изгонени по принципа за реципрочност, а „със списъци на ДАНС по искане лично на премиера”. „Първи списък, три дни по-късно - втори списък, за да стане бройката, която той иска. Това е толкова отвратително”, е мнението на Йорданов.

Обсъдихме нотите и решихме, че нищо не можем да направим, трябва да реши премиерът и МС. Той ги кара да вършат нещо без решение на МС, еднолично. На онзи съвет няма решение, няма доклади на ДАНС, не е като точка изобщо, критикува Йорданов. Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт, това и Борисов не си го е позволявал, възмутен бе той.

"Министър-председателят е използват структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван”. Това заяви в кулоарите на парламента след Председателския съвет лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Същевременно външният министър Теодора Генчовска каза, че е получила списъци от ДАНС с имена на нежелани дипломати и подробни методически указания, изпратени от началника на кабинета Лена Бориславова.

Дала съм точната информация какви указания са ни поискани, всичко е с гриф. Очакваме указания от премиера какво да предприемем от тук насетне, заяви външният министър в оставка.

На въпрос кой е взел решението за отзоваването на 70 руски дипломати, тя заяви: "Затова беше извикан председателят на ДАНС, попитайте него." Генчовска подчерта още веднъж, че очаква писмени указания от премиера.

Коментар по темата направи и лидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. 

Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност, заяви той.

„Има най-различни доклади на ДАНС. Има два списъка с лица, за които Агенцията твърди, че представляват опасност за националните ни интереси в различна степен”, каза още Иванов.

Депутатът бе категоричен, че казусът засяга изключително сложни процеси – и административни, и политически. „Докато не се изясни всичко, ще чувате различни интерпретации”, смята още той.

Христо Иванов подчерта, че нито МС, нито Председателският съвет могат да установяват фактология. „А от контекста при фактологията се вадят отделни неща и така може да се сглобят много картини”, заключи Иванов.