Нов скандал по пътя към Евро 2024: Освиркваха химна на Израел в Косово (ВИДЕО)

Евро 2024
11:36 - 13 Ноември 2023
1953
Нов скандал по пътя към Евро 2024: Освиркваха химна на Израел в Косово (ВИДЕО)

Косово се наложи с минималното 1:0 срещу Израел в отложена квалификация за Европейското първенство в Германия догодина, но срещата беше съпътствана от пореден скандал. На стадион "Фадил Викри" в Прищина беше освиркван химна на гостите.

Двубоят трябваше да се изиграе през предходната пауза за национални отбори, но беше отложена заради войната между Израел и Хамас.

За съжаление, футболът не успя да надвие политиката, защото преди първия съдийски сигнал израелският химн беше освиркан от домакинските фенове.

Това е втори подобен скандал по пътя към Евро 2024, в който е замесен Косово. В първата половина на септември европейската квалификация между Румъния и Косово в Букурещ беше прекъсната в 20-ата минута след началото си заради политически послания.

По трибуните на стадиона в румънската столица се появиха транспаранти с текст "Косово е Сърбия", заради които играчите на гостите пожелаха да напуснат терена.

Съдията уважи желанието им и прибра двата тима в съблекалните, след като по трибуните се създаде допълнително напрежение, породено от хвърлена пиротехника, освирквания и скандирания на румънските фенове.

Властите в Румъния не признават Косово за независима държава и това също беше сред причините за случилото се на стадиона в Букурещ.

Иначе единственото попадение в срещата в Прищина вкара Милош Рашица в края на първото полувреме, докато в заключителната минута на редовното време Рой Ревиво беше изгонен с втори жълт, респективно червен картон.

Израел беше отборът, който държеше повече топката, но не успяваше да създаде сериозни голови положения. В 41-вата минута Косово успя да излезе напред в резултата. Ведат Муричи спечели въздушен двубой и намери Рашица, който напредна и реализира.

Въпреки поражението израелците запазиха третото си място в група I с актив от 11 точки, на четири зад втория Швейцария. Лидер е Румъния с 16 точки, докато Косово е четвърти с 10.