Нов терминал , карго и паркоместа в офертите за концесията на летището

В Министерството на транспорта бяха отворени пет предложения за аеропорта

Новини
12:13 - 09 Май 2019
2852
Нов терминал, карго и паркоместа в офертите за концесията на летището

Жури от експерти на транспортното министерство, летището и РВД отвориха офертите на пет консорциума за концесия на летище „София”.

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че за първи път конкурсът се прави по Закона за концесиите. Самата процедура е максимално защитена от гледна точка на злоупотреби с документацията. Сървъри денонощно записват защитеното хранилище, където се съхраняват кашоните с документите. Освен това като допълнителна защита на отделен сървър се следи и електронната документация.

От публичното четене на офертите става ясно, че съществено внимание се обръща на нарастващия пътникопоток през следващите десетина години. В тази връзка едно от предложенията предвижда изграждане на изцяло нов трети терминал с модернизиране на съществуващите.

Друг кандидат пък залага на варианта да се разруши първият терминал и на негово място да се построи изцяло нов. Има и предложение на мястото на стария терминал да се построи карго.

В офертите се залага изграждане на нови парко места и модернизиране на съществуващото пространство около Терминал 2. Очаква се най-рано след месец комисията да излезе с решение кой е печелившият кандидат.