Нов триумф за Верстапен

Белгиецът спечели шеста поредна победа, Норис с брилянтно второ място на "Силвърстоун"

Спорт
18:51 - 09 Юли 2023
2525
Нов триумф за Верстапен

Макс Верстапен спечели своята шеста поредна победа във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Великобритания. За нидерландеца това е първи успех в това състезание, но втори такъв на „Силвърстоун“, където през 2020 година той спечели "Гран При 70 Години Формула 1".

Световният шампион загуби първото място от Ландо Норис на старта на състезанието, но си върна водачеството още в петия тур. От този момент до финала Верстапен практически контролира събитията, оцеля едно излизане на колата на сигурността и спечели с аванс от 3.7 секунди пред Норис.

Британецът направи едно страхотно каране в последните обиколки след рестарта, в които той трябваше да се отбранява от сънародника си Люис Хамилтън, който беше с меките гуми, докато Норис бе с твърдите. Пилотът на Макларън обаче беше перфектен и заслужено стигна до второто място пред Хамилтън.

Може би най-големият губещ от излизането на колата на сигурността в 34-та от 52 обиколки беше Оскар Пиастри, който направи своето спиране в бокса в 29-я тур. Неутрализацията на надпреварата коства една позиция на австралиеца, който се движеше на комфортно трето място в първата половина на дистанцията, но трябваше да се задоволи с четвъртата позиция на финала.

Петицата допълни третият от британците Джордж Ръсел, а точки взеха още стартиралият 15-ти Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Алекс Албон, Шарл Леклер и Карлос Сайнц. Бонус точката за най-бързата обиколка стана притежание на победителя Верстапен.

С победата си днес Верстапен увеличи своя аванс на върха в генералното класиране. В него световният шампион води с актив от 255 точки и има преднина от 99 пункта пред съотборника си Перес. Тройката допълва Алонсо, който изостава с 18 точки от Перес. Испанецът има аванс от 25 пункта пред третия от днес Хамилтън.

Сезон 2023 във Формула 1 продължава след две седмици с надпреварата за Гран При на Унгария на пистата „Хунгароринг“ край Будапеща.