Нова година с Lupa.bg: Прасенце котлет с ароматни корени (+ домат и червена чушка)
за 4 порции, 95 мин
Продукти
2 кг цяло парче прасенце от гръбната част – котлет с кост и с кожичката (може да се приготви и с котлет не от малко прасенце)
2 моркова
3-4 корена магданоз или парче пащърнак около 150 г
200 г корен целина
8 шалота или друг по-дребен лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. зехтин или олио
1 домат
1 червена чушка
2 дафинови листа
Приготвяне
Обелените морковите, корени магданоз, целина, шалотът и чесънът се нарязват на едри парчета.
Месото се натрива със сол, черен и червен пипер отвсякъде. Запържва се в загретия зехтин или олио от всички страни до златисто кафяво. Слага се в тавичка и наоколо се разпределят зеленчуците.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 30 мин. Може да се добави малко вода.
Доматът се нарязва на четвъртинки. Почистената чушка се нарязва на ленти. Добавят се заедно с дафиновите листа при зеленчуците, подправя се със сол и черен пипер и всичко се пече още 30 мин. вече на 120 градуса.
Накрая зеленчуците се изваждат, а в соса в тавата се сипва малко вода. Месото се намазва със солена вода и се запича само на горно печене за кратко до хрупкавост. Поднася се със соса и зеленчуците.