Нова година с Lupa.bg: Телешко в кайма под хрупкаво тесто (+сушени гъби и спанак)

за 6 порции, 105 мин

Кухня
08:56 - 28 Декември 2023
3558
Нова година с Lupa.bg: Телешко в кайма под хрупкаво тесто (+сушени гъби и спанак)

Продукти

1 кг говеждо/телешко филе – цяло по-дълго парче

1 с.л. сушени гъби или 2-3 с.л. нарязани пресни

3 с.л. херес – шери (може да се замени с друго ликьорено вино, с вермут или с пелин)

150 г спанак

2 скилидки чесън

2 глави лук

30 г масло

300 г мляно телешко или друга кайма по избор

3 с.л. течна или заквасена сметана

½ връзка магданоз

2 филии хлаб

сол и черен пипер

3 с.л. зехтин или олио

450 г бутертесто (може да се замени с друго по-маслено тесто – като за сладки например, но без захар или с тесто за пица)

2 жълтъка

1 яйце

 

Приготвяне

Гъбите се накисват в хереса 30 мин. Хлябът се смила на трохи. Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват са каймата в разтопеното масло с разбъркване. Прибавя се наситненият спанак и се запържва още малко.

Добавят се отцедените и нарязани гъби, сметаната, хересът от накисването, наситненият магданоз, хлебните трохи, сол и черен пипер и се разбърква. Оставя се да поизстине, добавят се жълтъкът от цялото яйце и се разбърква.

Подсушеното телешко филе се подправя със сол и черен пипер. Запържва се в загретия зехтин или олио от всички страни до златисто. Бутертестото се оформя с нож на правоъгълник 40 х 50 см. От остатъците се изрязват фигурки за украса.

Разстила се върху тестото 2/3 от плънката. Слага се в средата надлъжно филето. Покрива се с останалата плънка. Сгъват се отгоре първо страничните краища на тестото, след това дългите му страни, като се прилепват с белтъка. Украсява се с фигурките от тестото.

Намазва се с жълтъците. Слага се в тава с хартия за печене. Пече се в загратя фурна на 200 градуса 40 мин. Оставя се в изключена фурна 10 мин.