Нова година с Lupa.bg: Ябълки, пълнени с бекон, в ароматно червено зеле
за 4 броя, 140 мин
Продукти
4 ябълки
250 г пушен бекон
3 с.л. червени боровинки – може сушени, замразени или от бурканче
За червеното зеле:
1 кг червено зеле
1 глава лук
50 г масло
2 карамфилчета
130 мл червено вино
2 с.л. захар
2 с.л. оцет
2-3 дафинови листа
сол и черен пипер
Приготвяне
Почистеното червено зеле се нарязва на тънки ленти.
Обеленият лук се наситнява и се сотира кратко в разтопеното масло. Прибавя се червеното зеле и се запържва още около 2 мин.
Добавят се карамфилчетата, 250 мл вода и червеното вино, захарта и оцетът. Подправя се със сол и черен пипер. Готви се на тих огън около 45 мин. Прехвърля се в тава за печене и се слагат дафиновите листа.
Беконът се нарязва на малки кубчета. Отрязват се капачета на ябълките и се издълбават.
Беконът се смесва с боровинките и се пълнят ябълките. Подреждат се в тавата върху червеното зеле. Слагат се капачетата на ябълките.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 45-50 мин.
Освен като самостоятелно ястие, пълнените ябълки и червеното зеле са идеална гарнитура за празничните печени меса за Коледа и Нова година – за пържолите, за прасенце, за пуйка, патица, гъска, пиле.