Нова година с Lupa.bg: Ябълки, пълнени с бекон, в ароматно червено зеле

за 4 броя, 140 мин

Кухня
09:01 - 28 Декември 2023
3618
Нова година с Lupa.bg: Ябълки, пълнени с бекон, в ароматно червено зеле

Продукти

4 ябълки

250 г пушен бекон

3 с.л. червени боровинки – може сушени, замразени или от бурканче

За червеното зеле:

1 кг червено зеле

1 глава лук

50 г масло

2 карамфилчета

130 мл червено вино

2 с.л. захар

2 с.л. оцет

2-3 дафинови листа

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Почистеното червено зеле се нарязва на тънки ленти.

Обеленият лук се наситнява и се сотира кратко в разтопеното масло. Прибавя се червеното зеле и се запържва още около 2 мин.

Добавят се карамфилчетата, 250 мл вода и червеното вино, захарта и оцетът. Подправя се със сол и черен пипер. Готви се на тих огън около 45 мин. Прехвърля се в тава за печене и се слагат дафиновите листа.

Беконът се нарязва на малки кубчета. Отрязват се капачета на ябълките и се издълбават.

Беконът се смесва с боровинките и се пълнят ябълките. Подреждат се в тавата върху червеното зеле. Слагат се капачетата на ябълките.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса 45-50 мин.

Освен като самостоятелно ястие, пълнените ябълки и червеното зеле са идеална гарнитура за празничните печени меса за Коледа и Нова година – за пържолите, за прасенце, за пуйка, патица, гъска, пиле.