Нова идея: Машини да отчитат бюлетините, за да няма измами

Новини
17:59 - 16 Януари 2020
2600
Нова идея: Машини да отчитат бюлетините, за да няма измами

Машинното гласуване на избори може да бъде заменено с машинно отчитане на бюлетините. Повечето партии заявяват принципна подкрепа за идеята, която е в твърде начален етап. Подобно предложение лансираха от ДПС миналата година, а сега ГЕРБ и БСП дават сигнали, че биха го подкрепили. Засега нито една от групите не е обявила това официално.

В четвъртък обаче управляващи и опозиция заявиха, че ще направят специална работна група, която три месеца ще изготвя промени в Изборния кодекс. Очаква се тя да бъде създадена другата седмица, с по трима представители от всяка парламентарна група. Именно в нея ще бъде обсъдена идеята с машинното отчитане на вота.

Според действащия Изборен кодекс парламентарните избори догодина трябва да се проведат само с машини, освен в секциите с под 300 избиратели по списък. Същото важи и за всички следващи президентски, парламентарни и евроизбори. Първоначално трябваше гласуване с устройства да има и на местни избори, но през юли депутатите решиха на този тип вот въобще да няма машини. Още тогава от ДПС обявиха, че не искат "човешки ръчички да пипат хартийки" и настояват да се въведе машинно броене на изборите, но предложението им не влезе в окончателните промени. Тогавашното предложение вече е надградено.

Една от идеите е членовете на избирателните комисии да не броят бюлетините, а само да носят урните в преброителни центрове, където вотът във всяка бюлетина да се отчита не от хора, а от сканиращи устройства. Тогава протоколът, изготвян от секционните комисии, би бил доста по-прост – в него ще се записва колко хора са имали право да гласуват, колко са го направили, кога е приключил изборният ден и колко са унищожените бюлетини. Протоколът с резултатите от отделните секции ще се изготвя в оборудвани с камери преброителни центрове.

Друг обсъждан вариант е урните във всяка секция да са снабдени със сканиращо устройство, през което да минава бюлетината и в края на изборния ден то да вади протокол. И при двата варианта се оставя възможността при оспорване да се преброят самите бюлетини.

До идеята за машинно броене се стига след няколко избора, в които имаше стотици сгрешени протоколи на секционни комисии. Идеята на подготвяните промени е да се ограничат тези грешки и драстично да се намали времето, за което се обявяват резултатите.

Социалистите пък продължават да настояват избирателните списъци да се изчистят от т.нар. "мъртви души" и ще поставят тази тема в работната група. "Патриотите", които инициираха т.нар. задължително гласуване, сега обмислят законови мерки, чрез които избирателите да бъдат стимулирани да гласуват. Една от възможностите била това да стане с данъчни облекчения.